Gradski šampioni, Forest sef, Everton se drži

Gradski šampioni, Forest sef, Everton se drži

Mančester siti je završio svoju petu titulu u Premijer ligi u šest sezona dan ranije nego što se očekivalo zahvaljujući pobedi Notingem Foresta nad drugoplasiranim Arsenalom u subotu.

Trka za titulu koja je uzavrela od marta završila se naglo kada je Forest pobedio 1-0 na Citi Ground-u kako bi prekinuo tanke nade Arsenala i istovremeno obezbedio sopstveni opstanak.

Siti, koji je sada osvojio tri uzastopne pobede, ima 85 bodova uz tri preostale utakmice počevši kod kuće sa Čelsijem u nedelju kada će im biti uručen trofej.

Arsenal, koji je imao osam bodova prednosti u odnosu na Siti tek u martu, ima 81 bod uz jednu utakmicu do kraja.

„Pomogao klubu da osvoji treću uzastopnu titulu u Premijer ligi je nešto veoma posebno“, rekao je kapiten Sitija Ilkaj Gundogan. „To je bila sezona koju nikada neću zaboraviti.“

Forestova pobeda, zahvaljujući golu u prvom poluvremenu Tajvoa Avonija, podigla ih je na 37 bodova i znači da će prvi put posle 27 godina uživati u vrhunskim sezonama.

„Pre svega, čestitam Mančester Sitiju na osvajanju šampionata, ali ovo je tužan dan za nas“, rekao je menadžer Arsenala Mikel Arteta posle trećeg poraza njegove ekipe u pet prvenstvenih utakmica. „Sada moramo da se izlečimo. Veoma je bolno.“

Forestova radost je bila neobuzdana na poslednjem zvižduku, a menadžer Stiv Kuper, koji je ove sezone koristio 33 igrača, rekao je da će to omogućiti bivšim evropskim šampionima da izgrade.

„Zaista sam ponosan na klub, navijače i igrače i zaista ponosan na taj učinak“, rekao je Kuper.

Sa Forest sefom, to je tek četvrti put u Premijer ligi da su sva tri promovisana kluba opstala.

Ali bitka za ispadanje ispod njih će se spustiti na žicu sa dvojicom Evertona, Lids Junajteda i Lester Sitija koji će se pridružiti već ispalom Sautemptonu.

Evertonu je bilo potrebno izjednačenje Jerija Mine u devetom minutu nadoknade da bi spasio remi 1-1 protiv Vulverhempton Vonderersa – bod koji bi mogao da se pokaže od vitalnog značaja u njihovoj želji da produže neprekinuti 69-godišnji ostanak u vrhu lige.

Vukovi su vodili golom Hvang Hi Čana kod Molineuksa.

„To bi mogao da bude ogroman cilj za nas. Sada ćemo se oporaviti spremni za sledeći vikend. Još jedno veliko finale do kraja“, rekao je defanzivac Evertona Džejms Tarkovski.

Everton je 17. sa 33 boda, dva boda iznad zone ispadanja sa još jednom utakmicom protiv Bornmuta sledećeg vikenda, ali Lidsu (31 bod) i Lesteru (30) ostaju još dve utakmice.

Lids gostuje Vest Hemu junajtedu u nedelju, a Lester u ponedeljak u Njukaslu. Lids potom završava kod kuće u Totenhemu Hotspuru sledeće nedelje, a Lester ugošćuje Vest Hem.

Na drugom kraju tabele Roberto Firmino je postigao emotivno kasno izjednačenje u svojoj poslednjoj utakmici na domaćem terenu za Liverpul i spasio remi 1-1 za svoju ekipu protiv Aston Ville, što je skoro održalo njihove nade u plasman među prva četiri.

Liverpul je pobedio u sedam utakmica uzastopno da bi se kasno plasirao u kvalifikacije za Ligu šampiona, ali bi poraz od Vile garantovao da će Njukasl junajted i Mančester junajted završiti među prva četiri.

Vila je povela na Enfildu zahvaljujući golu Džejkoba Remzija glavom u 27. minutu, pet minuta nakon što je Oli Votkins promašio penal za goste.

Najveće četiri nade Liverpula su se osvrnule na pobedu Mančester junajteda protiv Bornmuta, ali je Brazilac Firmino, opraštajući se od Enfilda posle osam sezona prepunih trofeja, izjednačio u 89. minutu nakon što je otišao sa klupe.

Bobi ulazi, igra vrhunski fudbal, nalazi se između linija i postiže fantastičan gol, rekao je menadžer Liverpula Jirgen Klop. „Divna priča, zaslužena priča.“

Međutim, čak i bod ostavlja njihove šanse male, pošto četvrtoplasirani Mančester junajted i trećeplasirani Njukasl imaju 69 bodova uz dve preostale utakmice, dok Liverpul ima 66 uz jednu preostalu.

Kazemirov vrhunski akrobatski volej bio je dovoljan da Mančester junajted pobedi sa 1-0, a još jedan bod iz poslednje dve utakmice garantovaće im fudbal u Ligi šampiona.

Njukasl može da zapečati povratak u evropsko elitno takmičenje posle dve decenije odsustva ako u ponedeljak uzme bod protiv Lestera koji mu preti ispadanje.

Kasni gol Firmina ostavio je Vilu na sedmom mestu sa 58 bodova, ispod Brajton i Hov Albiona po gol-razlici, iako Brajtonu ostaju još tri utakmice.

Pobeda Brajtona na domaćem terenu protiv Sautemptona koji je ispao u nedelju će zapečatiti evropski fudbal po prvi put u istoriji kluba sa južne obale.

Sparsi su pali na osmo mesto sa 57 poena pošto su prepustili prednost koju im je dao sjajnim slobodnim udarcem Harija Kejna i izgubili 3-1 kod kuće od devetoplasiranog Brentforda za koga je Brajan Mbeumo postigao dva gola u drugom poluvremenu.

Fulam je remizirao 2-2 na svom terenu protiv Kristal Palasa.