Liverpul savladao Everton sa 2-0

Liverpul savladao Everton sa 2-0

Napadač Liverpula Kodi Gakpo postigao je svoj prvi gol za klub pošto su u ponedeljak u Premijer ligi na Enfildu u Premijer ligi prekinuli turobnu seriju pobedivši gradskog rivala Everton sa 2:0.

Mohamed Salah je otvorio gol u 36. minutu, povezujući se sa Darvinom Nunjezom u kontranapadu odmah nakon što je Everton propustio veličanstvenu duplu šansu da povede, pri čemu je Dvajt Meknil prišao blizu, a Džejms Tarkovski pogodio stativu, preneo je Rojters.

Holandski napadač Gakpo povećao je vođstvo početkom drugog poluvremena tipično brzog derbija Merzisajda za svoj prvi gol u svom sedmom meču za Liverpul od kada je prešao iz PSV Ajndhovena za prijavljenih 37 miliona funti (44,91 miliona dolara).

Liverpul je počeo utakmicu pošto je izgubio tri od poslednja četiri prvenstvena meča, a primio je devet golova i postigao jedan, dok se Everton nadao da će skrenuti korner pod vođstvom novog menadžera Šona Dajča nakon šokantne pobede nad vodećim Arsenalom u poslednjem tajm autu.

Ali ekipa Jirgena Klopa iz Liverpula bila je jača i oštrija od svojih komšija i zaradila je prvu ligašku pobedu u 2023. i popela se na deveto mesto na tabeli sa 32 boda posle 21 utakmice.

Everton je ostao u zoni ispadanja sa 18 bodova iz 22 meča, jedan bod manje od sigurnosne zone.

Liverpul možda ima sjajnu sezonu po sopstvenim visokim standardima, pošto je propustio titulu u ligi Mančester Sitiju poslednjeg dana prošle sezone, ali još uvek ima tračak nade da će se kvalifikovati za Ligu šampiona.

Oni zaostaju za Njukasl junajtedom na četvrtom sa devet bodova i imaju utakmicu manje na strani Edija Houa, dok bi Gakpo samopouzdanje trebalo da bude podignuto nakon što je postigao prvi gol.

Salah, koji je prošle sezone bio najbolji strelac Premijer lige, takođe će odahnuti što je postigao svoj prvi ligaški gol od gola protiv Lester Sitija 26. decembra.

Klop je pojačan povratkom napadača Dioga Jote, koji se prvi put pojavio nakon što je povredio list u oktobru kada je ušao u igru u 70. minutu.

Uticajni defanzivac Virgil van Dijk je u međuvremenu bio na klupi nakon što je početkom januara povredio tetivu.

Borbe Liverpula ove sezone blede u poređenju sa Evertonovim, koji je prošlog meseca otpustio Frenka Lamparda, sedmog menadžera kojeg je otpustio vlasnik Farhad Moširi od 2017.

Navijači Liverpula uživali su u borbama svojih komšija skandirajući „Propadaš“ i rugajući im se što nisu osvojili veliki trofej od 1995. godine.