Fudbaleri Zvezde igra protiv Zenita u Beogradu

Fudbaleri Zvezde igra protiv Zenita u Beogradu

Fudbaleri Crvene zvezde dočekaće Zenit na svom terenu i odigrati prijateljski susret. Utakmica će početi u 19.00, na stadionu „Rajko Mitić“.

Šampionski timovi nacionalnih liga Srbije i Rusije, Zvezda i Zenit sastaće se u prijateljskom duelu u Beogradu. Meč će biti odigran dan nakon terorističkog napada u tržnom centru „Krokus siti“ u Moskvi gde je više od 60 ljudi preminulo, a više od 140 ranjenih.

Crvena zvezda i Zenit su se prvi put sastali 16. septembra 2004. godine u okviru prvog kola Kupa Uefa. Rezultat u Rusiji bio je 4:0, a revanš u Beogradu završen je pobedom gostiju 2:1. Jedini gol za Zvezdu postigao je Marko Pantelić. 

Zvezda i Zenit su se sastali još pet puta, a crveno-beli su dva puta bili bolji od rivala iz Sankt Peterburga 2019. i 2023. godine na „Pari kupu“ pred početak aktuelne sezone.

Crvena zvezda je lider Superlige Srbije sa 65 bodova. Na 26 odigranih utakmica ostvarili su 21 pobedu, dva puta su odigrali nerešeno i tri puta upisali poraz. Crveno-beli su najefikasniji tim srpskog šampionata sa gol ralikom 67:22. Izabranici Vladana Milojevića se nalaze u odličnog formi i pod njegovim vođstvom ekipa nije upisala nijedan poraz u prolećnom delu šampionata.

U poslednjem meču nacionalnog takmičenja, Zvezda je bila ubedljiva protiv Radničkog izu Kragujevca rezultatom 5:0.

S druge strane, Zenit je prvoplasirani tim u Premijer ligi Rusije sa 40 bodova, jednim više od Krasnodara. Na 20 mečeva tim iz Sankt Peterburga je pobedio na 12 utakmica, a imaju i četiri remija i isti broj poraza.

Ruska ekipa ima gol razliku od 39:18. Zenit ima najefikasniji napad u Rusiji, dok sa druge strane Krasnodar ima jedan manje primljen gol.

Pred meč za Crvenom zvezdom, ekipa trenera Sergeja Semaka je pobedila Dinamo iz Moskve na svom terenu sa 2:0 u okviru Kupa Rusije.

Zenit najčešće nastupa u formaciji 4-3-3. Na golu tima prva opcija je iskusni tridesetsedmogodišnji Mihail Keržakov, a rezervna opcija je Denis Adamov.

U poslednoj liniji štoperski tandem čine nekadašnji Zvezdin fudbaler  Strahinja Eraković i Brazilac Nino. Desni bek je Mario Fernandes, a levi Daglas Santos, koji je i kapiten ekipe.

Okosnicu veznog reda čine fudbaleri iz Južne Amerike, trojac na sredini igrališta su Kolumbijac Vilmar Barios i Brazilci Klaudinjo i Vendel. Brzonogi krilni igrači su Artur, na desnom, a na levom krilu je Andrej Mostovoj.

Na poziciji centarfora najčešće igra Mateo Kašijeira, najbolji strelac Zenita sa prvenstvenih 15 golova.

Neki od igrača koji neretko mečeve počinju s klupe su: Rodrigao, Dmitri Vasiljev, Aleksandr Kovalenko, Aleksandr Erohin, Pedro, Gustavo Mantuan, Vilson Isidor, Ivan Sergejev.