Fudbaler Gane Kristijan Acu poginuo u zemljotresu u Turskoj

Fudbaler Gane Kristijan Acu poginuo u zemljotresu u Turskoj

Kristijan Acu, reprezentativni napadač Gane koji je igrao za premijerligaške klubove Čelsi i Njukasl, poginuo je u zemljotresu u Turskoj. Imao je 31 godinu.

Timovi za pretragu pronašli su Atsuovo telo u ruševinama luksuzne zgrade od 12 spratova u kojoj je živeo u gradu Antakija, u provinciji Hataj, rekao je u subotu njegov menadžer.

„Atsuovo beživotno telo pronađeno je ispod ruševina. Trenutno se njegove stvari i dalje uklanjaju“, rekao je menadžer Murat Uzun Mehmet za privatnu novinsku agenciju DHA.

Atsu se pridružio turskom klubu Hatajspor u septembru i postigao pobednički gol za svoj novi tim u prvenstvenoj utakmici na svom terenu protiv Kasimpasa S.K. 5. februara, samo nekoliko sati pre nego što je zemljotres pogodio u pred zoru 6. februara.

Antakija, grad u kome se nalazi sedište Hatajspora, nalazi se u južnom regionu Turske koji je najteže pogođen zemljotresom.

Broj poginulih u zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihtera u jugoistočnoj Turskoj i severnoj Siriji u petak je premašio 43.000.

Hatajspor je rekao da se Atsuovo telo vraća u Ganu. „Nema reči da opišemo našu tugu“, napisao je klub na Tviteru.

Dan nakon zemljotresa pojavili su se izveštaji da je Atsu spašen, ali je Hataispor, nakon što je prvobitno objavio da je dobio informaciju da je Atsu živ i da je na putu za bolnicu, kasnije rekao da su izveštaji o uspešnom spasavanju, srceparajuće, pogrešni a igrač je i dalje nedostajao. Takođe je rečeno da je sportski direktor kluba Taner Savut i dalje nestao. Savut još nije pronađen.

Izvođač radova na 12-spratnoj zgradi Ronesans Rezidans — u kojoj su Atsu i Savut živeli — priveden je na istanbulskom aerodromu pre nedelju dana, očigledno pokušavajući da napusti zemlju.

Atsuov agent, Nana Sechere, otputovala je u Tursku sa članovima Atsuove porodice u pokušaju da ga pronađe, držeći se nade da bi mogao biti živ usred olupine. Sečere je pozvao vlasti i zvaničnike Hatajspora da pojačaju napore u potrazi za Atsuom i Savutom.

U saopštenju od utorka, Sechere je rekao da su spasioci uspeli da odrede tačnu lokaciju Atsuove sobe u njegovoj srušenoj stambenoj zgradi više od nedelju dana nakon razornog zemljotresa, ali jedino što su pronašli bila su dva para njegovih cipela.

Sečere je u subotu potvrdio da je Atsuovo telo pronađeno. On je na Tviteru objavio poruku: „Moje najdublje saučešće upućujem njegovoj porodici i najmilijima. Želeo bih da iskoristim ovu priliku da se zahvalim svima na njihovim molitvama i podršci.”

Atsu je igrao više od 60 puta za Ganu i postigao je gol na svom debiju kao 20-godišnjak 2012. Bio je deo tima Gane na Svetskom prvenstvu 2014. u Brazilu i igrao je na Afričkom kupu nacija 2015., postigavši dva gola da pomogne Gani do finala, gde je izgubila u izvođenju penala od Obale Slonovače.

Proglašen je za igrača turnira na tom Afričkom kupu.

Atsu je potpisao ugovor sa Čelsijem 2013. godine, ali je njegovo vreme tamo bilo ograničeno na nastupe u egzibicionim utakmicama i poslat je na pozajmice u razne klubove u naredne četiri godine. Krilo se pridružio Njukaslu na pozajmici 2016. godine i bio je deo tima koji je ponovo uspeo da se plasira u Premijer ligu u sezoni 2016-17.

Potpisao je stalni ugovor sa Njukaslom 2017. i tamo je proveo četiri godine. On se pridružio Hatajsporu prošle godine nakon kratkog igranja u Saudijskoj Arabiji.

Ibrahim Kvarteng, Atsuov prijatelj iz Gane, rekao je za Asošiejted pres u nedavnom intervjuu da poznaje igrača kao nekoga ko je pomogao ljudima u svojoj zapadnoafričkoj zemlji koliko je mogao.

Kvarteng vodi organizaciju koja pomaže ljudima osuđenim za sitne zločine da se zaposle i ponovo spoje svoje živote nakon što su pušteni iz zatvora, a Atsu je bio njen najveći donator, rekao je Kvarteng. Atsu je takođe počeo da gradi sirotište u Gani i pomagao je u finansiranju novog centra za skrining raka dojke, rekao je Kvarteng.