Fric obezbedio prvo grend slem finale u karijeri

Fric obezbedio prvo grend slem finale u karijeri

Američki teniser Tejlor Fric plasirao se u svoje prvo grend slem finale u karijeri nakon pobede nad Frensisom Tijafoom u polufinalu Ju-Es opena.

Drugi polufinalni duel na Ju-Es openu trajao je tri časa i 21 minut, a Fric je bio bolji od zemljaka Frensisa Tijafoa rezultatom 3:2, po setovima 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1.

Fric će u finalu igrati protiv Italijana Janika Sinera, koji je pobedio od Džeka Drejpera sa 3:0.

Fric je bolje otvorio duel protiv Tijafoa, brejkom, poveo je sa 3:0, međutim, Tijafo je osvojio pet uzastopnih gemova uz to i dva brejka i time došao do prednosti u setovima.

Drugi deo meča je bio mirniji, brejk lopti nije bilo do završnice, tačnije desetog gema, kada je Fric stigao do set lopte, ali je nije iskoristio. U nastavku je Fric ipak uspeo da napravi brejk u 12. gemu čime je izjednačio rezultat.

Tijafo je u trećem setu odmah stekao prednost i to posle oduzetog servisa Fricu, što mu je pomoglo da rutinski dođe do drugog seta na meču i time opet stigne do vođstva. 

Četvrti set je bio miran, jedinu brejk loptu, ujedno i set, imao je Fric u 10. gemu. Iskoristio je priliku je i uveo susret u odlučujući set. Tijafo je u odlučujućim trenucima poklekao, dovzolio je Fricu dva brejka i uz to vođstvo od 4:0, potom je uspeo da izbori prvi plasman u karijeri na grend slem turnirima.

Fric i Siner su se sastajali dva puta, oba u Indijan Velsu, 2021. je slavio Amerikanac, a 2023. Italijan je poravnao rezultat u međusobnom skoru.