Francuska osvaja prve dve medalje na matičnim Olimpijskim igrama sa srebrom i bronzom u džudou

Francuska osvaja prve dve medalje na matičnim Olimpijskim igrama sa srebrom i bronzom u džudou

U subotu uveče, francuski džudisti Luka Mheidze i Širine Bukli osvojili su prve dve medalje za Francusku na Olimpijadi u Parizu u džudou. Mheidze je osvojio srebro u muškoj kategoriji do 60 kilograma, dok je Bukli uzeo bronzu.

Mheidze je izgubio u finalu od Jeldosa Smetova iz Kazahstana rezultatom 1-0. Smetov, koji je postao prvi kazahstanski džudista sa zlatnom medaljom, prethodno je osvojio srebro i bronzu na poslednjim Olimpijadama. Iako je Mheidze pokazao impresivne veštine u najlakšoj kategoriji, nije uspeo da postigne gol protiv Smetova, što je razočaralo bučnu publiku na Champ-de-Mars Areni.

Otprilike 30 minuta pre Mheidzeovog finala, Bukli je osvojio prvu medalju Francuske na domaćim Olimpijskim igrama pobedom nad Špankom Laurom Martinez u meču za bronzanu medalju.

„Bilo je magično, bilo je neverovatno“, rekao je Bukli. „To je velika publika koja širi pozitivne vibracije. Poželim da prevrnem bilo šta. Osećam se kao da je ovo istorijsko.“

Mkheidze, koji je rođen u Gruziji i preselio se u Francusku 2010. godine, prepoznao je uspeh kao važan korak u njegovoj karijeri. U prošlosti je osvojio bronzanu medalju na Olimpijadi u Tokiju 2021. godine i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u džudou.

Tokom prepodnevnog treninga, obojica takmičara su simultano završili svoje mečeve, što je izazvalo dvostruko oduševljenje publike, koja je skandirala „Allez Les Blues!“ i čak izvodila improvizaciju „Marseljeze“. Mheidze i Bukli su potom dramatično pobedili svoje protivnike iponima u razmaku od nekoliko sekundi, što je dodatno razveselilo gledaoce.

Francuska, koja ima takmičare u svih 14 težinskih kategorija na ovim Olimpijskim igrama, pokazuje snagu u džudou. Tedij Riner, dvostruki osvajač zlatne medalje, očekuje se da će sledeće nedelje osvojiti rekordno treće zlato. On je zajedno sa Mari-Žoze Perekom palio olimpijski plamen u petak uveče.

„Ja sam prva medalja Francuske za džudo, ali i prva za francusku delegaciju i to je motivišuće“, rekao je Bukli. „Razgovaramo o timu sa Antoanom Diponom, Klarisom Agbenenu i Tedijem Rinerom, a ja sam upravo ušao u istoriju. Pariz 2024, Igre su, a Širine, uradila si nešto neverovatno.“

Francuska je jedna od vodećih džudo nacija na svetu, a njen rivalitet sa Japanom verovatno će kulminirati sledeće nedelje u takmičenju mešovitih timova. Francuska je zapanjila Japan osvajanjem prvog olimpijskog turnira mešovitih timova u Tokiju pre tri godine.