Napetost u finalu Evropskog prvenstva: Španija i Engleska nerešeno na poluvremenu

Napetost u finalu Evropskog prvenstva: Španija i Engleska nerešeno na poluvremenu

Španija i Engleska završile su prvo poluvreme finala Evropskog prvenstva nerešenim rezultatom 0-0 na prepunom Olimpijskom stadionu u Berlinu, pred 71.000 gledalaca. U napetih prvih 45 minuta, obe ekipe su se dobro branile, ali nijedna nije uspela da probije protivničku odbranu.

Tinejdžerski vunderkind Španije, Lamine Jamal, impresionirao je svojom igrom, ućutkavši engleskog levog beka Luka Šoa. Španci su dominirali posedom lopte, ali su malo toga uradili s tim posedovanjem. Njihov jedini udarac u okvir gola stigao je s velike udaljenosti od Fabijana Ruiza, koji je lako zaustavio engleski golman Džordan Pikford.

Engleska je imala najbolju šansu pred kraj poluvremena kada je Fil Foden testirao španskog golmana Unaija Simona. Ipak, ni jedna ekipa nije uspela da postigne gol u prvom delu igre.

Istaknuti igrači Hari Kejn iz Engleske i Dani Olmo iz Španije, koji su među najboljim strelcima turnira, dobili su žute kartone tokom poluvremena. Španija traži rekordnu četvrtu titulu šampiona Evrope, dok Engleska želi da prekine svoje 58-godišnje čekanje na veliki trofej, koje traje još od osvajanja Svetskog prvenstva 1966. godine.

Finale se održava na istorijskom stadionu u Berlinu, izgrađenom za Olimpijske igre 1936. godine. Pre početka utakmice, publika je uživala u spektakularnoj ceremoniji sa elektronskom tematikom, robotskim plesnim pokretima i vatrenom pirotehnikom. Prisutni su bili princ Vilijam, španski kralj Felipe, španski premijer Pedro Sančez, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer i Kir Starmer, novi premijer Velike Britanije.

Najviše pažnje bilo je usmereno na Laminea Jamala, koji je u subotu napunio 17 godina i postao najmlađi igrač koji je ikada nastupio i postigao gol na Evropskom prvenstvu. Iako je imao malo prostora da pokaže svoje veštine, njegov kolega s krila, Niko Vilijams, bio je živahniji i imao nekoliko blokiranih centaršuteva nakon ulaska u engleski kazneni prostor.

Navijači Engleske znatno su nadmašili one iz Španije na stadionu, stvarajući atmosferu gotovo kao da igraju na domaćem terenu. Sa nestrpljenjem se iščekuje nastavak utakmice i konačan ishod ovog uzbudljivog finala.