FIFA zamrznula sredstva za fudbalski savez Indonezije

FIFA zamrznula sredstva za fudbalski savez Indonezije

FIFA je zamrzla razvojni fond koji je dodeljen Indonezijskom fudbalskom savezu nakon što je ta zemlja oduzeta kao domaćin ovogodišnjeg Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina, saopštilo je u četvrtak upravno telo fudbalske federacije.

FIFA je zabranila toj zemlji jugoistočne Azije da organizuje događaj od 20. maja do 11. juna nakon što je fudbalski savez zemlje (PSSI) u toj pretežno muslimanskoj zemlji saopštio da je poništio žreb jer je guverner Balija odbio da ugosti tim Izraela.

Prošlog meseca demonstranti su marširali u glavnom gradu Džakarti mašući indonežanskim i palestinskim zastavama, zahtevajući da se Izraelu ne dozvoli učešće.

Uklanjanje takmičenja za mlađe od 20 godina izazvalo je gnev i užas među navijačima i igračima u zemlji ludoj fudbalu.

FIFA je u saopštenju navela da je „privremeno preporučila ograničenje“ korišćenja razvojnih fondova FIFA Forvard za PSSI i da će ponovo razmotriti ukidanje sankcija nakon pregleda plana Indonezije da poboljša indonežanski fudbal.

Šef PSSI-ja Erik Tohir rekao je u saopštenju da će „administrativna sankcija“ uticati na „operativne potrebe“ PSSI-ja, ali nije izneo dalje detalje, ponovivši instrukcije predsednika Džoka Vidoda da transformiše ovaj sport, što uključuje renoviranje preko 20 stadiona.

„Indonezija bi mogla da izbegne strogu kaznu progonstva iz svetskog fudbala“, rekao je on. „Ovo više liči na žuti, a ne na crveni karton.

FIFA je zabranila Indoneziji da igra na međunarodnim događajima 2015. zbog mešanja vlade.