F1: Ferari traži reviziju kazne u Melburnu

F1: Ferari traži reviziju kazne u Melburnu

Ferari je zatražio od rukovodećeg tela Formule 1 da preispita kaznu od pet sekundi kojom je Španac Karlos Sainz pao sa četvrtog na 12. mesto u Velikoj nagradi Australije, preneo je Rojters.

Direktor tima Fred Vaseur rekao je novinarima u Zoom pozivu da je zahtev za reviziju podnet FIA-i u četvrtak.

„Proces je da prvo pogledaju našu peticiju da vide da li mogu ponovo da otvore slučaj, a zatim ćemo malo kasnije imati drugo saslušanje o samoj odluci“, rekao je on.

„Ponovno otvaranje diskusije je prvi korak. Ishod ovoga će zavisiti od FIA“, dodao je Francuz. „Sigurno očekujemo preispitivanje odluke jer je to peticija za preispitivanje. Ne idemo tamo da bismo dobili saosećanje.“

Sainz je udario Fernanda Alonsa nakon trećeg starta na Albert Parku u Melburnu. Trka je tada prekinuta po treći put nakon što su se sudarili Esteban Okon i Pjer Gasli. Sainz je prešao liniju četvrti, ali ga je kazna izbacila iz poena.

U Sainzovom slučaju, odmah su odlučili – bez saslušanja vozača ili timova koji su uključeni – da je Alonso bio značajno ispred u prvoj krivini i da je Sainz u potpunosti kriv što je uletio u njega.

„Bez obzira na činjenicu da je to bio ekvivalent incidentu u prvom krugu, smatrali smo da postoji dovoljan jaz za automobil 55 (Sainz) da preduzme korake da izbegne sudar i (on) nije uspeo da to učini“, rekli su u izjava u to vreme.

Vaseur nije želeo da otkrije detalje Ferarijevog obrazloženja za peticiju, iz ljubaznosti prema FIA-i, ali je primetio da su stjuardi drugačije tretirali druge incidente.

Rekao je da su takođe mogli da sačekaju jer podijum nije pogođen.

„Ono što možemo da očekujemo je da imamo barem otvorenu diskusiju… a takođe i za dobro sporta da izbegnemo situacije kada imamo tri ista slučaja na istom uglu, ali različite odluke“, rekao je Francuz.

„Najveća frustracija za Karlosa bila je to što nije imao saslušanje, jer je slučaj bio veoma poseban i mislim da bi u ovom slučaju imao smisla.“

Vaseur je rekao da je Sainz bio „razoren“ penalom.

Španac je tada preko radija rekao da je kazna neprihvatljiva i da stjuardi moraju da sačekaju i saslušaju ga.

„Ne, ne može biti, Riki“, rekao je svom trkačkom inženjeru Rikardu Adamiju. „Da li zaslužujem da budem van bodova? Ne. Ne. To je neprihvatljivo. Recite im. To je neprihvatljivo. Moraju da sačekaju dok se trka ne završi i da razgovaraju sa mnom!“