F1 uživo: Velika nagrada Meksika 2022

F1 uživo: Velika nagrada Meksika 2022

Počinje Velika nagrada Meksika!

Semafor 🔴: Ako u naslovu stoji simbol semafora, članak je aktivno ažuriran, povremenim osvežavanjem dobijate svež sadržaj.

U toku je formacioni krug.

Krug 1: Odličan start Ferštapena, pomera se brzo desno da pokrije Rasela, pozadi Hamilton prati, iza njega je Perez. Nakon 3 krivine, Hamilton i Rasel su jedan pored drugog i Rasel mora da popusti kako se ne bi sudarili, Perez koristi poziciju, postavlja se na spoljasnju putanju i obilazi Rasela u narednoj krivini.

Krug 5: Poredak vodećih ne promenjen, Hamilton vozi najbrži krug trke, ali je i dalje van DRS dometa Ferštapena, Perez takoće ne uspeva da sustigne Hamiltona, Rasel polako zaostaje.

Krug 9: Daniel Rikardo obilazi Alfa Romeo Guanjua za 12. mesto.

Krug 12: Bez promene, Botas i Alonso se bore za mesto 7.

Krug 14: Hamilton na gumama srednje tvrdoce uspeva da se drzi odmah iza Ferštapena, bez napada za sada, očekujemo da vidimo razvoj strategije, moguće je da će pokušati undercut.

Krug 18: Gazli dobija 5s kazne zbog toga što je izgurao Strola van staze u pokušaju da ga pretekne, prilikom čega je izgubio kontrolu, blokiravši prednje točkove na kočenju, što je prema pravilima FIA nedozvoljeno, i morao je da vrati mesto. Gazli to nije učinio i kažnjen je. Strol za to vreme odlazi u pit stop prvi na Velikoj nagradi Meksika i uspeva da zameni gume za 3.1s.

Krug 21: Mercedes tim kominicira Raselu da je Ferštapen izgubio tempo i da očekuju da će svakog trenutka otići u pit stop.

Krug 23: Maks se žali da ne može da skrene kako želi, leva guma popušta…

Krug 24: Perez odlazi u pitstop! Greška mehaničara, zadržava se 5.0s i gubi nekoliko sekundi trke zbog toga.

Krug 26: Ferštapen odlazi u pitstop ispred Hamiltona, Red Bul obavlja savršen posao i za 2.5s vraća Maksa na stazu i u poteru.

Krug 29: Lekler obavlja još efikasniji pit stop, 2.3!

Krug 30: Hamilton montira čvrste pneumatike prilikom zaustavljanja, ovo verovatno znači da će na njima ostati do kraja trke.

Krug 34: Većina vozača je zamenilo gume, Rasel je upravo obavio zamenu i Ferštapen je ponovo preuzeo vođstvo, prati ga Hamilton, Perez i Rasel se vraća na poziciju 4.

Krug 36: Ferštapen sada ima prednost od gotovo 7.5 sekundi. Dobro odrađena strategija Red Bula.

Krug 38: Rasel dobija instrukciju da popušta gas ranije pred krivinom i da više ‘krstari’ ka ulasku u krivinu, umesto da jako koči, što je moguće pokušaj rukovođenja visokim temperaturama motora i kočnica ili štednja goriva. Za to vreme Perez sustiže Hamiltona i on mu je sada na DRS udaljenosti, manje od sekunde iza njega. Hamilton se žali da trenutne gume nisu dobre kao prethodne, a verovatno ima i probleme koje ima Rasel.

Krug 40: Fetel i Albon menjaju gume, Magnusen takođe.Sainz obilazi Alonsa. Mercedesovi vozači se ponovo žale na degradaciju guma.

Krug 41: Okon obilazi Botasa, nakon kraće borbe popušta i Okon ostaje na osvojenoj 10. poziciji.

Krug 45: Džou radi odličan posao da zadrži Okona iza koga je timski kolega Botas, i otežava mu dalje probijanje kroz polje, Okon na pravcu uspeva da obiđe Džoa, koji propušta i Botasa da dalje juri Okona.

Krug 50: Bez promena poretka, Ferštapen vodi trku sa oko 9.5s prednosti, Perez treći iza Hamiltona na 1.5s.

Krug 52: Rikardo i Cunoda imaju kontakt nakon koga Cunoda izleće van staze, Rikardo prolazi sa unutrašnje strane krivine i podiže pri kontaktu Cunodu u vazduh. Na Alpha Tauri-u se vidi šteta sa desne strane, odlazi u pit stop. Nakon inspekcije mehaničara, Juki Cunoda se povlači iz trke.

Krug 55: Danije Rikardo dobija kaznu od 10s zbog izazivanja udesa sa Cunodom. Za to vreme Gazli obilazi Fetela za 14. mesto, Gunaju odmerava da li da iskoristi priliku i obiđe i on Fetela, na mestu 15. ali odustaje i čeka sledeću priliku.

Krug 63: Na mekanim gumama, Rikardo se probija na poziciju 7., obilazi oba vozača Alpine i sada ima zadatak da se udalji od njih dodatnih 8s, kako bi zadržao sve poene koji mu pripadaju na trenutnom mestu.

Krug 65: Trka je označena žutom zastavicom, Virtuelni Safety Car, izazvan izlaskom Alonsa iz trke, nakon otkaza motora.

Krug 67: Trka je nastavljena.

Krug 68: Rikardo je na 8s prednosti.

Krug 70: Rasel odlazi u pit stop po novi set mekih guma, kako bi pokusao da osvoji najbrzi krug, za to vreme Rikardo se odvojio preko 10s od 8. plasiranog Okona, čime je anulirao posledice kazne koju je dobio.

FIniš: Maks Ferštapen je pobednik Velike nagrade Meksika! Drugi je Hamilton, a domaćin trke, Serđo Perez osvaja treće mesto, drugi put na podijumu u trci najbližoj svojoj kući.