F1 uživo: Velika nagrada Majamija 2022

F1 uživo: Velika nagrada Majamija 2022

Semafor 🔴: Ako u naslovu stoji simbol semafora, članak je aktivno ažuriran, povremenim osvežavanjem dobijate svež sadržaj.

Počela je Velika nagrada Majamija 2022!

Nakon uzbudljivog starta trke u kome je Ferštapen uspeo da obiđe Sainza i zauzme drugo mesto, a Hamilton najpre izgubio 2, pa povratio 1 mesto, trka se nastavila bez incidenata.

Krug 3: Perez je Sainzu za petama, pokušava da održi odstojanje u isčekivanju dozvole korišćenja DRS-a.

Krug 5: Gazli se bori sa Hamiltonom za peto mesto.

Krug 7: Kraj trke za vozača Alfa Romeo tima Guanju Dzoua.

Krug 9: Ferštapen obilazi Leklera i preuzima vođstvo!

Krug 10: Lekler uspeva da se odrzi u DRS dometu, kako bi probao da povrati prvo mesto.

Krug 16: Perez i dalje iza Sainz-a, Ferarijev vozač polako povećava prednost. Za to vreme, Ferštapen vozi novi najbrži krug na trci.

Alonso prvi odlazi u pitstop.

Krug 17: Fetel je bolji u duelu sa Latifijem. Ferštapen povećava prednost na nešto manje od 3.5s.

Krug 18: Perez je ponovo na domak udaljenosti koja će mu dati šansu da koristi DRS.

Krug 19: Lando Noris odlazi u pit-stop, Perez se preko radija savetuje sa timom u vezi sa problemom koji auto ima, izgleda da motor ne isporučuje snagu koju Perez očekuje.

Krug 23: Ferštapen vozi novi najbrži krug vremenom 1:33.193s, u međuvremenu su mehaničari sanirali problem koji je iskusio Perez, Hamilton odlazi na zamenu pneumatika.

Krug 24: Red Bul tim taktizira sa odlaskom u pit-stop. Lekler preuzima najbrži krug od Ferštapena vremenom 1:33.141s i sprema se za odlazak u pitstop.

Krug 25: Lekler menja gume i vraća se nakon relativno efikasno urađenog pitstop-a, sa zadržavanjem u mirovanju od 3.2s.

U kratkom razgovoru sa komentatorom trke Kristijan Horner, direktor time Red Bul objašnjava detaljnije problem sa kojim se suočava Serdjo Perez. Naime, jedan od senzora u okviru pogonskog agregata je najverovatnije prestao da funkcioniše, što daje pogrešne vrednosti za njegovo upravljanje. Da bi ovo rešio, mehaničari su mu dali uputstva kako da pređe na pomoćni režim merenja, ali ovo nosi kao posledicu gubitak oko 20kW iz ukupnog zahvata snage motora (ekvivalentno oko 26 konjskih snaga). Problem neće moći da reše tokom regularnog zaustavljanja u pitstopu.

Krug 31: Strol, Magnusen, Fetel i Šumaher se bore za pozicije sredine terena. Rikardo odlazi po nove pneumatike.

Krug 32: Mik Šumaher razgovara sa mehaničarima o strategiji kojom bi mogao da poboljša poziciju, čini mu se da trenutno na uspeva da izvuče maksimum iz auta.

Krug 36: Vetel je na udaljenosti sa koje može da napadne i obiđe Magnusena, ali onda pravi grešku, blokira prednje točkove i odlazi preširoko u krivinu, nakon čega ga Noris sa lakoćom obilazi.

Krug 38: Timovi analiziraju mogućnost slabe kiše, međutim vreme je jako toplo, tako de će biti potrebna značajna količina padavina da bi promenila uslove na usijanoj stazi.

Krug 40: Alonso se priprema za napad na Gazlija, ali Gazli vešto zatvara prostor i onemogućuje iskusnog vozača Alpine da preuzme poziciju. Tom prilikom Alonso pravi grešku u proceni udaljenosti od apeksa krivine i auto Alfa Taurija, i udara u Gazlija. Incident je pod istragom sudija.

Krug 41: Udes Gazlija i Norisa! Nakon širokog ulaska u krivinu i relativno obazirvog vraćanja na najbržu liniju staze, u delu koji je dosta nepregledan, Noris obilazi Gazlija, ali međusobno pozicioniranje automobila dovodi do kontakta zadnjeg levog točka Norisove formule i prednjeg levog točka Gazlijeve formule, nakon čega Norisu guma eksplodira i dezintegriše se. Noris je ispao iz trke.

Krug 42: Na stazi je Safety-Car, vozači odlaze u pitstop da bi iskoristili vremensku prednost koji imaju ukoliko sada obave zamenu guma, na stazi ima dosta krhotina od gume koje je eksplodirala na McLaren-ovom automobilu.

Krug 47: Trak se nastavlja, zelena zastava! Još 10 krugova do kraja trke.

Krug 48: Restart trike koriste Lekler za Ferari da se primakne vođi trke Ferštapenu, a Perez iz Red Bula da se primakne Sainz-u.

Krug 50: Botas pravi grešku i gubi dve pozicije, Merecedesovi Rasel i Hamilton ga obilaze.

KRUG 52: Perez se lansira i kasno koči da bi obišao Sainza, ali loša procena ga košta neodložnog vraćanja osvojene pozicije, nakon što je blokirao točkove u pokušaju da koči snažnije nego što je auto mogao.

Mik Šumaher udara u Fetela i izbacuje ga iz trke, samo nekoliko krugova pred kraj!

Krug 56: Žuta zastava u 2. sektoru staze zbog udesa.

Finish: Ferštapen je pobednik Velike nagrade Majamija! Drugo i treće mesto osvajaju Ferarijevi vozači Lekler i Sainz, Perez je četvrti!