F1 uživo: Velika nagrada Japana 2022

F1 uživo: Velika nagrada Japana 2022

Počinje Velika nagrada Japana 2022 na stazi Suzuka!

Semafor 🔴: Ako u naslovu stoji simbol semafora, članak je aktivno ažuriran, povremenim osvežavanjem dobijate svež sadržaj.

U toku je formacioni krug.

Krug 1: Lekler ima bolji start od Ferštapena, pretiče ga, ali do prve krivine, Maks forsira i koči dosta kasnije od Šarla, vraća se na prvo mesto i nastavlja da vodi trku.

Odmah nakon starta Fetel ima kontakt sa Alonsom i pravi piruetu na stazi, padajući na poslednje mesto. Nije jedini, ali svojom krivicom i Sainz gubi kontrolu, izlazi van staze i ima udes sa zaštitnom barijerom.

Gazli iza Sainza kupi komad reklamnog panela, prednje krilo mu je oštećeno i u sred potpunog pljuska, ne vidi ništa ispred sebe jer mu je ovim pogled zaklonjen.

Iz trke ispada i Aleks Albon, a Guanju Džou preteruje sa gasom i vrti se u mestu u Hairpin krivini.

Krug 2: Trka je najpre stavljena u režim žute zastavice, odmah zatim je Safety Car izašao na stazu.

Kontrola trke odlučuje da izbaci crvene zastavice na stazu, svi vozači prate Safaty Car u pit stop.

Kiša je sve intenzivnija i kako stvari stoje ttrenutno, ukoliko trka ne bude nastsavljena, vozači bi mogli ostati bez poena potpuno. Da bi bilo primenjeno pravilo kojim dobijaju 25% punih poena trke, morali bi imati 2 čista kruga, u kojima nema Safety Car-a ispred njih.

Trenutna objava najavljuje nastavak trke za 15 minuta.

Start će biti ‘kotrljajući’, iza Safety Car-a. Da bi osvojili bilo koji poen, vozači će morati da se trkaju, kao što smo napisali, bar dva kruga, bez intervencije virtuelnog ili punog Safety Car-a.

Samo nekoliko minuta pred najavljeni restart trke, kontrola odlučuje da suspenduje prethodnu odluku o nastavku trke. Timovi se vrađaju haotično nazad kod automobila u brzoj traci pit-stopa. Ovo je verovatno najnezgodniji trenutak za takvu odluku.

Timovi će i dalje morati da dobiju najavu o evenutalnom nastavku trke 10 minuta ranije. Ali trenutno, vremenske prilike izgledaju loše i vreme ne izgleda kao da se razvedrava.

Gazli je prijavio da je primetio pomoćno vozilo na stazi pre nego što je kontrola trke označila trku crvenom zastavicom i kontrola trke je formalo iznela objašenjenje da je raspored događaja bio ispravan i da je trka uredno označena, ali to i dalje ne objašnjava zašto se traktor pojavio na stazi u isto vreme kada su na stazi vozile formule.

Gazliju je prikazana crvena ozanaka kojom je signalizirano zaustavljanje trke u trenutku prolaska pored traktora. Međutim, ovo u uslovima ovoliko smanjene vidljivosti i loše mogućnosti kontrole formula, upitno je da li je ova odluka kontrole trke bila ispravna.

Prema pravilima FIA, tehnička vozila i pomoćno osoblje trke, bez obzira na označenost trke žutom ili crvenom zastavicnom, osim Safety Car-a, ne smeju biti na stazi u isto vreme kada i vozači formule.

Sat koji otkucava vreme trke je startovan, što je standardna procedura kojom se ograničava konačno moguće vreme trke. Događaj može biti najkasnije završen u 5 časova popodne prema lokalnom vremenu.

Nakon 3 godine, da li ćemo videti ponovo trkanje na Suzuki? Vremenske prilike i dalje izgledaju kao da će nam oduzeti do zadovoljstvo.

Nema izmena u najvama kontrola trke. Kako stari stoje, šanse za nastavak trke na Suzuki su sve manje.

Gazli će biti pozvan na razgovor sa stjuartima, zbog brzine kretanja pod uslovima crvenih zastava na stazi. Međutim, kao što se vidi na snimku, Gazli je tek po dolasku do dela staze gde se nalazilo tehničko vozilo dobio ovo obaveštenje. On je svakako morao da uspori i nije smeo da vozi brzo u uslovima koji su bili, ali i dalje, kontrola trke nije dala objašnjenje za situaciju koja je nastala, a to je prisustvo tehničkog vozila na stazi dok su vozači i dalje vozili ka pit stop-u u uslovima izuzetno ograničene vidljivosti.

Mario Isola komentarise da je problem trenutno na stazi vidljivost, ne toliko voda na stazi. Pneumatici za mokru stazu bi mogli da omoguće trku, ali količina vode koju podižu sa staze vozeći je tolika da je potpuno nemoguće videti kuda vozite.

Ipak će biti nastavak trke, najavljen je za 5 minuta!

Safety Car je na stazi, predvodi red vozača koji će imati leteći start!

Trka kreće! Safety Car odlazi u pit stop.

38m: Do kraja trke je ostalo 38 minuta. Fetel i Latifi su prvi da odu u pit-stop i uzmu Intermediate gume, ostatak trkača voze na gumama za mokro vreme.

37m: Noris i Botas u pit-stopu, uzimaju Intermediate gume.

36m: Maks Ferštapen i Lekler u pit-stopu. Iza njih gotovo svi vozači ulaze u pit-stop takođe, Alonso trenutno predvodi trku.

35m: Fetel je odvezao krug 5s brže od sledećeg najbržeg vozača na stazi, nakon što je uzeo Intermerdiate gume.

Strol i Magnusen su za malo imali kontakt u pit-stopu.

33m: Maks obilazi Šumahera i preuzima nazda vođstvo trke. Nakon nepunog kruga je već ima više od 5s prednosti.

30m: Okon predvodi Šumahera i Hamiltona, Hamilton pokušava da profitira 2 mesta, ali sprej vode sa staze je preveliki da bi se dovoljno približio i napravio korak.

29m: Fetel se bori sa Šumaherom za 6. poziciju. Rizik se ne isplaćuje za Šumahera, Fetel ga sa lakoćom obilazi.

28m: Ferštapen vodi, drugi je Lekler sa gotovo 5s zaostatak, iza njega je Perez sa više od 8s kašnjenja.

Uslovi trke su i dalje slaba vidljivost, ali prema komentarima vozača, sama staza nije preterano natopljena vodom, a ovo postaje samo bolje kako vreme protiče.

25m: Rasel se bori sa Cunodom za poslednje mesto koje ima šansu osvajanja poena, P10.

23m: Ferštapen izgleda kao da najbolje rukovodi potrošnjom guma, Lerkler izgleda kao da ima probleme, kao i Perez. Vodeći par vozi više od 1.5s sporije krugove nego pre samo minut.

20m: Ferštapen je povećao prednost na više od 10s, Perez se približio na 5s Lekleru.

15m: Bez promene u poretku, Maks ima 15s prednosti u odnosu na Leklera, Hamilton lovi Okona za četvrtu poziciju, Fetel brani 6. mesto od Alonsa.

13m: Gazli i Strol odlaze u pit-stop.

10m: Prema procenama telemetrije, Perez će biti na udaljenost sa koje može da pokuša obilaženje Leklera za 2 kruga.

5m: Ferštapen i dalje vodi, 20s prednosti sada, Perez počinje sa napadima na Leklera, on se brani trenutno i poredak je nepromenjen. Lans Strol obilazi Magnusena za P12.

Vozači su odvezli do sada ukupno 25 krugova.

3m: Perez ne uspeva da reši problem obilaska Leklera.

2m: Ferštapen preko radija zaključuje sa timom da neće obaviti dodatni put stop za nove gume.

1m: Bez promene poretka. Kako sada stvari stoje, pobednik će dobiti 19 poena. To stavlja trećeplasiranog Pereza u poziciju da više ne može da se bori za šampionat, a Leklera ostavlja u trci.

FInalni krug: 25s prednosti Ferštapena na prvom mestu.

Maks Ferštapen pobeđuje!!! Drugi je Lekler, treći Perez.

Alonso uspeva da prestigne Rasela. Da je trka nastavljena još možda 1 krug, Fetel bi bio sledeći pod pritiskom.

U finalnim krivinama, Lekler pravi grešku, izleće van staze u poslednjoj šikani, vraća se na stazu i gotovo da dolazi do kontakta sa Perezom, ali uspeva da zadrži drugo mesto. Ovo će definitivno biti tema među stjuartima, obzirom na vrlo problematičan rasplet.