F1 uživo: Velika nagrada Emilije Romanje 2022

F1 uživo: Velika nagrada Emilije Romanje 2022

Semafor 🔴: Ako u naslovu stoji simbol semafora, članak je aktivno ažuriran, povremenim osvežavanjem dobijate svež sadržaj.

U toku je formacioni lap za Veliku nagradu Emilije Romanje 2022!

Ferštapen će povesti trku, nakon što je bio najbrži u Sprin trci juče na stazi Imola, sa Šarlom Leklerom odmah do njega, u drugom redu su Serđo Perez i Karlos Sainz.

Tifosi su već napravili dimnu zavesu, dok kiša pada na stazi u Italiji!

Krug 1: Ferštapen i Perez odlično startuju, Karlos Sainz ispada iz trke nakon kontakta sa Rikardom! Na stazi je Safety car. Rasel je uspeo da se probije do 6. pozicije, niko od vozača ne ulazi u pit-stop da stavi gume za suvo vreme još uvek. U gužvi, Mik Šumaher je takođe izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati u trku.

Krug 3: Staza se suši, prema rečima Šarla Leklera, dok stazu kontroliše Safety Car.

Krug 4: Trka se nastavlja!

Krug 5: Staza se polako suši dok se trka nastavlja, Red Bul povećeva prednost.

Krug 6: Na Alonsovom autu sa desne strane se vidi relativno veliko oštećenje jednog od podnih spojlera, koji stabilizuju auto, ovo može biti problem za njega.

Krug 7: Alonso je povučen iz trke zbog štete na autu.

Krug 8: Lekler obilazi Norisa, nastavlja napred ka Perezu, 6 sekundi iz Ferštapena, trenutnog lidera trke.

Krug 10: Još uvek nema dozvole za upotrebu DRS-a.

Krug 11: Rasel je na repu Magnusena, pokušava da ga stigne, Magnusen se odlično brani 5. poziciju.

Krug 12: Magnusen na kratko gubi poziciju, ali se ubrzo vraća nakon dosta kasnog kočenja Rasela, Botas je odmah iza na 7. poziciji, i umalo dobija priliku da kapitalizuje.

Krug 13: Rasel ovoga puta uspeva da obiđe i zadrži poziciju.

Krug 14: Dok Fetel na kratko izlazi van granica belih linija na stazi, i skraćuje putanju preko trave koja ograničava stazu, Botas uspeva da obiće Magnusena.

Krug 15: Ferštapen se žali da gubi trakciju sa gumama za prelazne vremenske uslove između mokrog i suvog asfalta (Intermediate tires), dok kiša jenjava, staza još uvek nije potpuno suva, da li će neko od vozača rizikovati i staviti slik-gume?

Krug 16: Kontrola trke još uvek ne omogućuje korišćenje DRS-a, nakon prošlogodišnjih incidenata u sličnim uslovima.

Krug 17: Safety car spekulisan od tima Red Bul, Ferštapen traži slik gume, Rikardo ulazi sa poslednje pozicije u pit-stop i prvi montira gume za suvu stazu!

Krug 18: Lekler ima nešto preko 7 sekundi prostora do Ferštapena, perez je na oko 6 ipo. Hamilton okleva da promeni gume.

Krug 19: Perez ulazi u pit-stop i menja gume, dosta timova se odličuje za potes!

Krug 20: Lekler i Perez vode trku, menjaju mesta, Perez uspeva da se izbori i vrati na prvu poziciju. Pometnja u pit-stop-u, Hamilton i Okon imaju kontakt! Botas se zadržava više od 8 sekundi u pit-stop-u, zbog problema koje njegov mehaničar ima menjajući prednju desnu gumu.

Krug 22: Lekler je na zadnjem krilu Pereza, pokušava da se oporavi i povrati drugu poziciju, trenutno vozi na 3. mestu.

Krug 23: Okon dobija kaznu od 5 sekundi zbog nebezbednog uključivanja u trku nakon pit-stop-a.

Krug 25: Šumaher ima kratko izletanje sa staze i na povratku na stazu gubi kontrolu i okreće se.

Krug 26: Strol juri za Cunodom, pokušavajući da se pomeri na 9. mesto, ali Cunoda dobro brani i zadržava poziciju.

Krug 27: DRS i dalje nije omogućen, staza se suši.

Krug 28: Ferštapen vozi najbrži krug trke, 1:21.095s!

Krug 29: Perez pravi grešku u Aqua-Minerale krivini i skraćuje stazu, nastavlja trku po povratku sa trave, Lekler je odmah to iskoristio da mu se približi i pokuša napad.

Krug 30: Razgovori vozača i mehaničara nagoveštavaju planove da se zadrže na trenutnim pneumaticima do kraja trke, dok Hamilton negoduje zbog toga što DRS i dalje nije omogućen. Ove godine, tim više nema mogućnost da utiče na direktore trke i insistira na takvim zahtevima, nakon prošlogodišnjih izmena pravila.

Krug 32: Rikardo ulazi u pit-stop za novi set čvrstih guma za suvo vreme, nakon voženja guma srednje čvrstine za suvo vreme, kao i ostatak vozača u prethodnom delu trke.

Krug 33: Kristijan Horner komentariše da staza deluje suvo, ali dodaje da je na stjuartima da donesu odluku o tome kada će DRS biti omogućen, upitan od komentatora da li bi u ovoj fazi trke tražio da dozvole kontrolu DRS-a. Dodaje da veruje da je Perez imao sreće sa kratkim izletanjem sa staze, i da bi morao da napravi prostor do Leklera, kako bi mogao udobno da uđe u naredni deo trke.

Krug 34: DRS je omogućen! Ferštapen vozi novi najbrži krug trke.

Krug 35: Hamilton se približava Gazliju u pokušaju da se pozicionira dobro za napad i obilazak.

Krug 36: Gazli i Hamilton imaju mogućnost upotreba DRS-a, iza Albona, ali nema promena pozicija.

Krug 37: Gazli nastavlja dobru odbranu, Hamilton nema odgovor u stvaranju mogućnosti da ga pretekne.

Krug 38: Borba se nastavlja i Gazli brani uspešno, dok direktor Mercedesa posmatra borbu za 13. poziciju nezadovoljno. Rasel drži petu poziciju u trci, sa nešto manje od čitavog minuta iza vođe trke, Ferštapena.

Krug 39: Nema promena u poretku, borbe na stazi se nastavljaju.

Krug 40: Dok pokušava da obiđe 13. plasiranog Gazlija, u retrovizorima može da vidi Ferštapena, koji će ga uskoro obići za čitav krug.

Krug 41: Hamilton propušta Ferštapena na ciljnom pravcu, nakon pokazane plave zastavice, koja je obaveza za sporog vozača da propusti lidere trke.

Krug 42: Ferštapen prolazi kroz grupu vozača koji su na začelju trke i ispred njega je slobodan prostor da nastavi da povećava prednost na čelu trke.

Krug 43: Ferštapen vozi novi najbrži krug trke, 1:20.224s, praveći razliku u odnosu na svog timskog kolegu Pereza na drugom mestu od preko 12 sekundi, iza koga na oko 2.5 sekundi je Šarl Lekler za Ferari.

Krug 44: Leklerov mehaničar zaključuje u razgovoru sa vozačem da je trenutni plan voženje trenutnih srednje-tvrdih guma do kraja trke.

Krug 45: Hamilton još jednom pokušava da obiđe Gazlija, ali Gazli brani potpuno precizno, uspeva da zadrži poziciju.

Krug 46: Borba se nastavlja i Gazli impresionira svojim pozicioniranje Alfa Taurija, potpuno blokira Hamiltona i zadržava poziciju.

Krug 47: Lekler se žali na stanje pneumatika, zadnji mu zadaju posebno probleme, mehaničar ga savetuje da promeni strategiju kočenja i smanji usporavanje auta motorom, dok Hamilton nastavlja da napada Gazlija, koji se i dalje uspešno brani.

Krug 48: Cunoda obilazi Magnusena za 8. poziciju, nakon kratke diskusije sa mehaničarem u vezi sa količinom snage koje njegov motor isporučuje. Ispred Cunode je Fetel, koji je do sada odveza fantastičnu trku za Aston Martin. Aston Martin trenutno po prvi put u ovoj sezoni ima oba vozača na pozicijama koje osvajaju poene u trci, Fetel je na poziciji 7, dok je Strol na 10. mestu.

Krug 50: Lekler u pit-stop-u, stavlja nove pneumatike u pokušaju da osvoji poen za najbrži krug u trci. Vraća se na stazu u trenutku kada Noris nailazi i Noris lako osvaja 3. mesto.

Krug 51: Perez ulazi po set mekih guma, dok Lekler obilazi Norisa za 3. poziciju.

Krug 52: Maks Ferštapen ulazi u pit stop i stavlja najmekše gume, u bezbednosti odbrane Pereza, koji je ispred Leklera.

Krug 53: Ferštapen se vratio na prvo mesto, ali Lekler je sada na repu Pereza, u DRS opsegu i mogućnosti napada na 2. poziciju, 10 krugova do kraja, dok vozi najbrži krug trke 1:18.849s!

Krug 54: Lekler pravi grešku i izleće sa staze! U procesu pravi štetu na prednjem krilu i mora da ode u pit-stop na zamenu. Gubi poziciju i vraća se na 9. poziciju.

Krug 55: Noris ulazi u podijumske pozicije, nakon relativno neuzbudljivog prethodnog dela trke.

Krug 56: Lekler se žali mehaničarima na stabilnost automobila, dobija povratnu informaciju da sve izgleda u radu u telemetriji.

Krug 57: Magnusenov HAAS je sporiji od Ferarija, Lekler se probija na 8. poziciju nakon ciljnog pravca.

Krug 58: Botas je na repu Rasela, i on ima 5 krugova ispred sebe da pokuša da osvoji 4. poziciju. Tim ga bodri, a ovo bi bila mala privatna pobeda za Botasa, koji je odabrao da karijeru nastavi ove sezone u Alfa Romeo timu, posle višegodišnje borbe za pozicioniranje u Mercedesovom timu.

Krug 59: Lekler obilazi Fetela za 7. mesto, Rasel se brani od Botasa.

Krug 60: Borba za 4. mesto se nastavlja, ali nema promene poretka. Na čelu trke Ferštapen sa 13 sekundi prednosti u odnosu na Pereza, i dodatnih 17 u odnosu na Norisa.

Krug 62: Pretposlednji krug trke, poredak je nepromenjen, Botas pokušava da napravi poziciju iz koje bi obišao Rasela.

Krug 63: Finalni krug trke, bez promena u poretku.

Zastavica za kraj trke: Ferštapen je pobednik trke! Slede Perez i Noris, Rasel uspeva da zadrži 4. poziciju, sa Botasom koji prelazi ciljnu liniju na 5. mestu.

„Ferštapen: Ovo je bila dosta usamljena nedelja“, aludirajući na prednost koju je imao u odnosu na ostale vozače u trci.

Red Bul osvaja prve dve pozicije i nastavlja snažno napred u lovu na konstruktorsku titulu za sezonu 2022. Nakon trke u Imoli, prednost Ferarija se smanjila na svega 11 poena.