F1 uživo: Sprint trka za Veliku nagradu Austrije 2022

F1 uživo: Sprint trka za Veliku nagradu Austrije 2022

Semafor 🔴: Ako u naslovu stoji simbol semafora, članak je aktivno ažuriran, povremenim osvežavanjem dobijate svež sadržaj

Red Bull Ring je domaćin još jedne Velike nagrade F1 u sezoni 2022, a danas ćemo moći da pratimo okršaj u okviru Sprint trke, formata koji je uveden od prethodne sezone.

Jučerašnjim kvalifikacijama Maks Ferštapen i Šarl Lekler su zauzeli dva vodeća mesta u startnoj postavci, dok će prvi iza njih biti njihove timske kolege Karlos Sainz i Serđo Perez.

Trka se održava u ukupnoj dužini od 100km, što je udaljenost do koje će vozači stići u krugu 24. Alternativno, za događaj je rezervisano 60 minuta i prvi uslov koji bude ispunjen od ova dva, označava kraj Sprint trke.

Formacioni Krug: Alonso je ostao na startnom pravcu, sa grejačima guma koje mehaničari nisu skinuli, problem sa formulom je napravio da je on morao nazad u pit box.

Alfa Romeo Džou Guanju takođe ima probleme, njegov motor se isključuje pred samo postavljanje na startni poredak. Uspeva da restartuje motor, ali zbog kratkog zaustavljanja mora da ostane na začelju poretka i da ode u pit stop za start.

Alonsovi mehaničari ne uspevaju da otklone problem, koji je izgleda električne prirode i on odustaje od Sprint trke. Zbog zaustavljanja Džoua, svi vozači će odvesti još jedan formacioni krug, pre nego što trka bude mogla da krene.

Krug 1: Odličan start za Ferštapena, Sainz i Lekler su jedan drugom na repu i odmah kreću u borbu! U sredini polja Hamilton i Gazli imaju kontakt, Gazli izvlači deblji kraj i izleće sa staze, uspeva da se vrati ali uz gubitak pozicije, pada praktično na začelje trke.

Krug 2: Šarl i Karlos nastavljaju oštru borbu za drugo mesto, za to vreme Maks koristi priliku da se svojim Red Bulom odmakne i napravi prednost dovoljnu da izaće van DRS dometa drugoplasiranog, ko god se ispostavi da bude na toj poziciji kada DRS bude omogućen.

Krug 7: Sainz opet napada Leklera i ovoga puta uspeva da ga nadigra na ulasku u krivinu, me]utim, Lekler se odlično postavlja, pravi sebi bolji izlazak iz iste krivine i taktički nadmudruje Sainza, koji se odmah vraća nazad na treću poziciju, stavljajući svom timskom kolegi poziciju dva.

Albon je dobio kaznu od 5s koje će biti dodate na njegovo vreme na kraju trke, zbog guranja sa staze Norisa u prethodnom krugu. Za incident sa Fetelom prolazi bez dodatne kazne za sada.

Krug 11: Kontakt Fetela i Albona u krivini broj 6 Red Bul Ringa šalje višesstrukog šampiona u šljunak. Fetel uspave da se snađe, prebaci formulu u rikverc i izvuče se iz peščane zamke, ali po cenu gubitka pozicije, završava na začelju.

Krug 12: Perez uspeva da nadmudri Okona i da se pomeri na jednu poziciju napred, povećavajući dalje broj poena koje donosi svom timu u Sprint trci. U isto vreme Luis pokušava da sustigne Mika Šumahera, ali se MIk jako dobro pozicionira, brani poziciju i pruža otpor sedmostrukom šampionu sveta u pokušajima da se probije napred.

Krug 19: Hamilton i dalje svim snagama pokušava da pretekne Šumahera, ali se on brani na sjajan način, korišćenjem svih sredstava koje ima na raspolaganju, od kojih mu je vrlo značajan DRS. HAAS je odlučio da zadrži trenutni poredak u kome Kevin Magnusen vozi na poziciji 7, dok je Šumaher na 8. mestu iza njega, uprkos vidljivo bržem tempu koji je u stanju da postigne. Timska naređenja deluju na snazi.

Krug 21: Nakon kraće komunikacije sa timom Šumaher traži od timskog kolege da se zadrži blizu ispred njega, kako bi MIk imao DRS i nastavio da odoleva napadima Hamiltona. Magnusen iz nekog razloga odlučuje da ne želi to da uradi i ubrzo nakon što je Šumaher izgubio DRS, Hamilton ga sustiže i uzima 8. poziciju od njega.

Finiš: Maks Ferštapen odnosi još jednu pobedu na Sprint trci. Ovo je drugi put ove sezone da se holanđanin nalazi na najvišem mestu podijuma. Iza njega su dva Ferarija, Lekler i Sainz, sledi Rasel, a odmah za njim je Ferštapenov kolega Perez.