F1: Uzbudljiva sprint trka i kvalifikacije za Veliku nagradu SAD-a 2024

F1: Uzbudljiva sprint trka i kvalifikacije za Veliku nagradu SAD-a 2024

Na stazi Circuit of The Americas u Ostinu, Maks Ferštapen je zabeležio svoju prvu pobedu od juna, trijumfujući u sprint trci Formule 1. Vozač Red Bulla je startovao sa pol pozicije i uspešno održao vodstvo tokom svih 19 krugova, dok je Karlos Sainz iz Ferrarija zauzeo drugo mesto, a Lando Noris iz McLarena treće, nakon što je izgubio poziciju u dramatičnom poslednjem krugu.

Noris je impresivno startovao sa četvrte pozicije i brzo se probio na drugo mesto, ali nije uspeo da preteći Ferštapena. Uzbuđenja nije nedostajalo ni između Ferrarijevih vozača, Karlosa Sainza i Šarla Leklera, koji su nekoliko prvih krugova proveli u žestokom duelu točak uz točak, sa Sainzom koji je na kraju imao bolje.

Džordž Rasel, vozač Mercedesa, završio je na petom mestu nakon lošeg starta, dok su se u prvih osam, koji su osvojili bodove, našli i Luis Hamilton te dvojac iz Haas tima, Kevin Magnusen i Niko Halkenberg. Serđo Perez i Oskar Pjastri, koji su startovali iz zaostalih pozicija, uspeli su da se probiju do devetog i desetog mesta, iako je Pjastri naknadno kažnjen sa pet sekundi zbog incidenta sa Pjerom Gazlijem.

Nakon sprint trke, Lando Noris je pokazao izvanrednu brzinu tokom kvalifikacija za nedeljni Grand Prix, osvojivši pol poziciju samo 0.031 sekunde ispred Maks Ferštapena. Norisov najbrži krug od 1m 32.330s bio je dovoljan da se izbori za šestu pol poziciju u sezoni, dok su Ferrarijevi vozači Sainz i Lekler zauzeli treće, odnosno četvrto mesto. Međutim, Luis Hamilton je doživeo veliko razočaranje, jer je njegova serija kvalifikacija u top pet na svakom Grand Prixu na ovoj stazi prekinuta nakon što je ispao u prvom delu kvalifikacija, završivši na 19. mestu.

Vikend u Ostinu obiluje uzbuđenjima, a kulminiraće glavnim događajem, trkom za Veliku nagradu SAD-a na jednoj od najdinamičnijih staza u kalendaru Formule 1. Prema programu, trka će biti vožena 20. oktobra u 21 čas (CEST).
Pratite rezultate šampionata Formule 1 na portalu Okvir.