F1 traži odgovore nakon što je Red Bul prekršio ograničenje troškova

F1 traži odgovore nakon što je Red Bul prekršio ograničenje troškova

Red Bulovo kršenje ograničenja budžeta Formule 1 ostavlja neka velika pitanja na koja treba da odgovori upravno telo čije postupanje sa sportom nailazi na više kritika nakon kontroverznog kraja prošle sezone.

FIA je u ponedeljak otkrila da je Red Bul, tim sada već dvostrukog svetskog šampiona Maksa Verstapena, potrošio više od dozvoljenog u 2021.

Kršenje je proglašeno ‘manjim prekoračenjem’, manje od 5% od ukupne granice od 145 miliona dolara, ali nisu dati nikakvi finansijski detalji.

Koliko su potrošili, ključno je pitanje.

To bi moglo biti desetine hiljada ili čak 7,25 miliona dolara, što bi bio značajan iznos u smislu performansi staze.

Šef Mercedesa Toto Volf, čiji rekordni niz od osam konstruktorskih titula zaredom treba da prekine Red Bul, rekao je novinarima ovog meseca da je prekomerna potrošnja od 5% vredna mnogo desetinki sekunde.

„Borite se (u) potpuno drugoj ligi ako ste pomerali granicu naviše“, rekao je on.

Ograničenje budžeta uvedeno je prošle godine, a implikacije su ogromne ako se bilo koja kršenja ne vide da se pozabave transparentno i čvrsto.

Volf je već upozorio na rizik da će drugi timovi takođe potrošiti milione u budućnosti, jer je prednost od toga – sa beneficijama za naredne sezone – veća od bilo kakve kazne.

Koju kaznu, ako je ima, FIA izriče je drugo pitanje i proces bi mogao da potraje ako Red Bul, koji je računao da su bili u granicama ograničenja troškova, ospori nalaze.

Pravila FIA-e navode da „Komisija za odlučivanje o ograničenju troškova može izreći finansijsku kaznu i/ili bilo koje manje sportske kazne“ za manji prekoračenje.

Oni uključuju javnu opomenu, oduzimanje bodova sa oba svetska prvenstva – što se smatra malo verovatnim – smanjenje ograničenja troškova i ograničenja aerodinamičkih i drugih testiranja.

FIA je takođe na udaru kritike na drugim frontovima, sa konfuzijom oko rezultata na skraćenoj Velikoj nagradi Japana prošle nedelje i rasprostranjenim gnevom vozača zbog postavljanja traktora za oporavak na stazi dok su automobili pljuskali pod jakim prskanjem.

Prethodnog vikenda u Singapuru trebalo je satima pre nego što je ozvaničen pobednik trke, Verstapenov meksički timski kolega Serhio Perez.

Takođe je došlo do određenih trvenja između FIA-e i nosilaca komercijalnih prava Liberti Media oko brojnih pitanja, uključujući najavu kalendara za 2023. i broj sprinterskih trka koje će se održati.