F1: Pripreme za Veliku nagradu Kanade 2022

F1: Pripreme za Veliku nagradu Kanade 2022

Staza u Kvebeku, Kanada, će ugostiti naredni događaj u kalendaru Formule 1. Pista Žil Vilnev duga 4361 m je poznata po opterećenju pod koje stavlja pre svega kočnice automobile.

Okon je na samom početku imao peh sa blokiranim kanalom za hlađenje kočnica, što je dovelo do toga da je brzo morao nazad u garažu, kako bi sprečio pregrevanje kočnica i veću štetu. Za to vreme se njegov timski kolega Alonso zabavljao postavljanjem najboljeg vremena, pazeći da svoj Alpine bolid drži u granicama staze, daleko od zaštitnih barijera, uglavnom.

Alfa Tauri vozač Cunoda nije imao toliko sreće i nakon kratkog kontatka sa zidom, završio sa problemom: u nedelju če startovati poslednji, jer je štata dovela do toga da mora da zameni pogonski agregat.

Botas je morao da se bavi obilaženjem drugog Alfa Tauri vozača, Pijera Gazlija, i razgovarao je sa članovima tima o njegovom ponašanju tokom treninga na stazi. Indosponiran, u nastavku treninga je imao problem sa blokadom prednjih točkova, u 10. krivini staze, što nije doprinelo postizanju zapaženog vremena.

Magnusen, Šumaher i Albon su ispitivali granice staze na istom mestu gde i Okon nešto ranije na početku treninga, produžujući pravo u zonu bezbednog usporavanja i zaustavljanja, nakon što su promašili idealne tačke kočenja.

Latifi je bio frustriran sporim vozačima na stazi. Kanađaninu je ovo prva trka na kojoj će uzeti učešće, a prethodno je dva puta učestvovao u pripremnim fazama trke, međutim još se nije nadmetao na domaćem terenu. Za tu priliku je pripremio i specijalno stilizovanu kacigu, sa nacionalnim obeležjima.

Drugi domaćin staze, Lans Strol, već je bio na podijumu u domovini, a i on ima tematski usklađenu kacigu, kojom šalje poruku na događaju. U sezoni 2017. godine je osvojio prve poene, i sada ima još jednom priliku da se pokaže pred domaćom publikom.

Na stazi je bilo živahno u mnogim aspektima, između ostalog, jedan mrmot se zainteresovao za vrlo glasna dešavanja u okolini njegovog doma. Uspeo je čak i da pretrči put, izbegavajući najbrže automobile na svetu, povukavši se iza betonske ograde, u bezbednost obližnjeg rastinja.

Brži i od njega bio je najbrži vozač prethodne sezone, Maks Ferštapen, koji je odvezao najbrži krug pvog treninga u vremenu 1:15.158s. Iza njega su pozicije redom zauzeli Sainz, Alonso, timski kolega Perez, Lekler, Rasel, Strol, i veterani Hamilton, Vetel i Rikardo, u prvih 10.

Drugi trening je takođe protekao u znaku aktuelnog prvaka koji je opet odvezao fantastičan krug za 1:14.127s.

Drugi po redu je bio Šarl Lekler, čiji Ferari je dobio obimnu zamenu komponenti pogonskog agregata, uključujući sklopove elektrničnog pogona. Međutim, monačanin je imao puno problema još jednom, i nakon finalnih analiza, tim je odlučio da je potrebno zameniti turbo punjač motora. Nevolja u vezi s ovom odlukom je činjanica da će time Lekler dobiti kaznu u vidu pomeranja čak 10 pozicija niže u startnom poretku u odnosu na mesto koje mu pripada na osnovu najbrže odvezenog kruga. Sainz je završio sesiju kao trećeplasirani.

Hamilton je odvezao trinaesti najbrži krug, a postavka automobila mu nije odgovarala gotovo sve vreme treninga. U garaži su za to vreme Magnusen i Fetel zamalo imali udes, nakon što je tim Aston Martin dao uputstvo svom vozaču da može da napusti boks i uputi se na stazu.

Raspored preostalih događaja tokom ovog vikenda je sledeći:

Subota 18.06.2022

  • Trening 3: 19:00 – 20:00 CEST
  • Kvalifikacije: 22:00 – 23:00 CEST

Nedelja 19.06.2022

  • Trka: 20:00 CEST

Pratite vikend Velike nagrade Kanade na Okvir portalu.