F1: Pripreme za Veliku nagradu Italije 2022

F1: Pripreme za Veliku nagradu Italije 2022

Šarl Lekler je predvodio Ferarijev dvojac na prvom treningu Velike nagrade Italije ovog vikenda, osvojivši prvo mesto ispred timskog kolege Karlosa Sainza i vozača Mercedesa. Lekler je postavio lestvicu na 1:22.410s, na mekim gumama, što je bilo brže od Sainza za 0.077s – sa Džordžom Raselom na trećem mestu, nešto manje od tri desetine sporije od Monačanina. Luis Hamilton – koji će služiti kaznu u Monci – bio je četvrti najbrži, desetinku iza svog kolege.

Maks Ferštapen je bio peti najbrži – iako se ispred holanđanina našap Lando Noris, u poslednjem sektoru tokom letećeg kruga. Vozač Red Bulla je međutim bio sekundu brži od svoji protivnika vozeći na tvrdim gumama.

Tokom drugog treninga, Karlos Sainz je zadržao Ferari na čelu, nadmašivši vozača Red Bula Maksa Ferštapena.

Sainz je postigao 1:21.664s i nadmašio za 0.143s drugoplasiranog, a najbrži vozač prvog treninga Šarl Lekler je sada bio sporiji pola desetinke na trećem mestu – za dlaku je izbegao da naleti na Sebastijana Fetela iz Aston Martina pri kočenju za uvodnu šikanu.

Ferštapen je mogao da ugrozi Sainza za P1 mesto, ali ga je snažno blokiranje prilikom kočenja primoralo da odustane i krene ponovo – ovim je narušio performanse guma, što je rezultovalo lošijim rezultatom.

U svakom slučaju, Ferštapen i Sainz su dva od nekoliko vozača koji će u nedelju odslužiti kazne na startnom poretku, usred raznih promena agregata i komponenti menjača u mnogim timovima.

Raspored preostalih događaja tokom ovog vikenda:

Subota 10.09.2022:

  • Vežba 3: 13:00 – 14:00 CEST
  • Kvalifikacije: 16:00 – 17:00 CEST

Nedelja 11.09.2022

  • Trka: 15:00 CEST

Pratite Veliku nagradu Italije na portalu OKVIR.