F1: Pripreme za Veliku nagradu Francuske 2022

F1: Pripreme za Veliku nagradu Francuske 2022

Naredni krug takmičenja za šampiona Formule 1 se održava na stazi Pol Rikard otvorenoj pre više od pola veka, u susedstvu Marselja.

Od starta prvog treninga Ferarijevi vozači su stavili do znanja de će oni pokušati da ukradu šou i povedu glavni događaj, u nedelju.

Šarl Lekler nije ostavio puno nade protivnicima i vremenom 1:33.930s je završio prvi trening kao najbrži u postavci.

On je ovog vikenda imao i specijalnu kacigu, kojom je pokazao svoj doživljaj sopstvenog uspeha i puta od samog početka i prvih pobeda u karting trkama, do finalne odrednice i samog vrha automoto sporta, gde sada postiže zapažene uspehe i ulaže svoje umeće da svoj tim dovede do krune nakon perioda zatišja.

Ferštapen je bio u zavidnoj formi i dobro se borio, uprkos povremenim izletanjima preko jastušića i izlaženja van granica označenog dela staze, ali uvek na spoljnim stranama krivina, zbog čega nije izazivao mnogo pažnje stjuarta.

Karlos Sainz je na prvom treningu bio plasiran na trećem mestu, odmah iza Maksa. Njegov auto je dobio novu kontrolnu elektronsku jednicu u motoru, zbog čega će na njegov finalni plasman biti primenjena kazna koja se prema propisima primenjuje u ovim situacijama.

Gazli je imao probleme sa motorom zbog kojih je morao da se vrati do garaže i sačeka da mehaničari obave popravke. Telemtrijski podaci su bili od pomoći ovog puta i posao je brzo uspešno obavljen, a domaći vozač se vratio na stazu. Pjer je odvezao peti najbrži krug u nastavku prvog treninga.

Serđo Perez je uvežbavao efikasno pravljenje pirueta formulom, a jednom je čak promašio ulazak u šikanu, što se završilo bez većih uzbuđenja, obzirom na prostrane prostore za slučaj izletanja, koji su obloženi specijanim abrazivnim asfaltom, koji cenu spašavanja automobila naplaćuje potpunim uništavanjem pneumatika, ukoliko vozač prokliza u ovaj deo staze i zaustavi se pre zida, zahvaljujući istom.

Noris je imao problema sa komandama. Njegova papučica za gas se borila sa njim i imao je osećaj kao da ima nešto sunđerasto zaglavljeno ispod, što ga je sprečavalo da zadaje komande onako kako je hteo.

Za to vreme se njegov kolega Rikardo, koji je nedavno potvrdio svoju nameru da ostane u timu i da se i dalje bavi trkanjem u Formuli 1, bavio se ispitivanjem granica mogućnosti trenutne postavke automobila, jedva izlazivši van njih, kako bi potvrdio da je izvukao maksimum.

Nik De Vris, vozač Formule E za tim Mercedes-EQ, uskočio je u automobil višestrukog svetskog šampiona Luisa Hamiltona, a Robert Kubica je odvezao trening na mestu svog kolege Valteri Botasa. Ovakve privremene zamene često imaju ulogu ostvarivanja uslova za održavanje licence kojom vozači imaju priliku da i dalje nastupaju na trkama Formule 1.

Najbrži krug tokom drugog treninga je pripao drugom Ferarijevom vozaču. Karlos je sa vremenom 1.32:527 bio za desetinku brži od Šarla ovog puta. Treći je bio Maks Ferštapen, Prećen Džordžom Raselom, koji je izleteo široko u jednoj od krivina i bio zabrinut da time nije oštetio pod, čime bi narušio aerodinamičke karakteristike auta.

Hamilton je seo ponovo u svoj auto i odvezao trening sa petim najbržim vremenom po krugu, uoči jubilanrnog 300. starta na velikim nagradama Formule 1.

Domaćin Gazli je i tokom drugog treninga imao fantastično brza vremena krugova, ali nije baš bio blagonaklon za neoprezno pozicioniranje pojedinih kolega na stazi, i to nije propustio da komentariše bez previše zadrške, na šta, za uzvrat, njegov tim nije hteo da mu daje previše podrške, usresređujući se na njihov učinak i poboljšanja koja mogu da učine, kako bi bili još bolji.

Mik Šumaher je bio među onima koji su otkrili svu moć abrazivne podloge u zaustavnim oblastima, posebno nakon krivine 11, na sreću, oštetivši samo gume u čitavom procesu.

Rasel, Hamilton, Noris, Gazli, Magnusen, Rikardo i Perez su zaokružili prvih 10 mesta, iza vodećih Ferarijevih vozača, praćenih aktuelnim šamiponom Maksom Ferštapenom, za tim Red Bul.

Raspored preostalih događaja ovog trkačkog vikenda je sledeći:

Subota 23.07.2022

  • Trening 3: 13:00 – 14:00 CEST
  • Kvalifikacije: 16:00 – 17:00 CEST

Nedelja 24.07.2022

  • Trka: 15:00 CEST

Pratite kvalifikacije i trku za Veliku nagradu Francuske na Okvir portalu.