F1: Pripreme za Veliku nagradu Belgije 2022

F1: Pripreme za Veliku nagradu Belgije 2022

Karlos Sainz je bio bolji svog timskog kolege iz Ferarija Šarla Leklera na prvom treningu za Veliku nagradu Belgije, što je prva akcija na stazi otkako se F1 vratila sa letnje pauze.

Španac je postigao vreme od 1:46.538s na mekim gumama, brže za 0.069s od Leklera, koji će krenuti sa začelja startnog poretka nakon što je Ferari napravio promene komponenti motora koje premašuju njegovu sezonsku kvotu.

Lider šampionata Maks Ferštapen bio je treći najbrži, a Mercedesov Džordž Rasel četvrti, Aston Martinov Lens Strolom peti.

Gume za mokru stazu su bile izbor većine kada je sesija startovalazbog uporne slabe kiše koja je padala u Spa tokom celog jutra. Ali uslovi su se brzo popravili, dovoljno za prelazak na slikove.

Ferštapen, koji će takođe na trci krenuti sa začelja, nakon što je Red Bul ugradio paket novih komponenti motora i time zaradio kazne, je poveo trening vrlo visokim tempom. Ali je Ferari dvojac onda preuzeo vođstvo.

Na 20 minuta do kraja, sesija je obeležena crvenom zastavom nakon što je Kevinu Magnusenu rečeno da zaustavi svoj Haas na stazi, na brdu do Eau Rouge-Raidillon-a. Šef Haasa Ginter Štajner je sugerisao da je u pitanju problem sa instalacijama visokog napona u formuli.

Luis Hamilton je bio deveti, ispred Serđa Pereza, dok je Nikolas Latifi bio 11. Vilijams.

Džou Guanju iz Alfa Romea zatražio je novu kacigu. Završio je 12., a njegov kolega Valteri Botas – koji takođe ima kazne usled modifikacija motora – nije uspeo da postavi vreme i završio je trening na 20. mestu.

Maks Ferštapen je bio najbrži na drugom treningu. Vozač Red Bula pokazao zadivljujuću predstavu i poveo na listi na Circuit de Spa-Francorchamps, ispred šampionskog rivala Šarla Leklera.

Ferštapen je vozio na srednje tvrdim guamma i postigao vreme 1:46.850s, ispred Karlosa Sainza i njegovog saigrača iz Ferarija Leklera.

Pre nego što je kiša mogla da ometa njihovo utrkivanje, vozači su izašli na stazu sa potpuno novim kompletima mekih guma za uobičajene kvalifikacione vožnje petkom popodne. I Sainz je bio taj koji je postavio početni tempo, pre nego što je njegovo vreme pobio Ferštapen, koji je ostvario 1,1s prednosti u odnosu na Španca.

Lekler je zatim uspešno odvezao krug i popeo se na drugo mesto, jedini vozač koji je bio na sekundu od Ferštapenovog vremena. Sainz je pao dalje u redosledu na peto mesto, zahvaljujući impresivnim nastupima Landa Norisa i Lansa Strola, koji su bili treći, odnosno četvrti.

Bilo je to mirno popodne za Mercedes, sa Luisom Hamiltonom, šestim najbržim vozačem na sesiji, dva mesta ispred timskog kolege Džordža Rasela – koji se žalio na probleme sa temperaturom guma – na osmom mestu.

Alpinin Fernando Alonso se našao u sendviču Mercedesa na sedmom mestu, a vozač Meklarena koji uskoro odlazi na deveto mesto, Daniel Rikardo, nešto više od šest desetinki iza svog timskog kolege.

Serđo Perez je kasno obavio prvi pokušaj postavljanja vremena i završio je na poziciji 10., ispred impresivnog Vilijamsa Aleksa Albona, na 11. mestu.

Vozač Alfa Romea Džou Guanju postavio je 12. najbrže vreme sesije, odmah ispred AlphaTauri para Juki Cunoda na 13. i Pjera Gazlija koji se vratio i ostvario mesto 14. – nakon što je propustio FP1 ustupivši sedište Liam Lavsonu.

Sebastijan Fetel je završio na P15, ispred Estebana Okona – koji je propustio većinu FP1 zbog mehaničkog problema – na 16. mestu. Kevin Magnusen – koji je stao na stazi u FP1 zbog problema sa baterijom – vratio se u akciju u FP2, ali je njegovo najbolje vreme bilo dovoljno samo za 17. mesto.

Još jedan vozač koji je propustio veći deo vremena na prvom treningu bio je Alfa Romeov Valteri Botas. Ovog puta je završio na P18 ispred Nikolasa Latifija u P19, sa Hasom Mika Šumahera na 20. mestu.

Raspored preostalih dešavanja tokom vikenda je sledeći:

Subota 27.08.2022:

  • Trening 3: 13:00 – 14:00 CEST
  • Kvalifikacije: 16:00 – 17:00 CEST

Nedelja 28 avgusta 2022:

  • Trka: 15:00 CEST

Pratite F1 vikend u Belgiji 2022 na portalu okvir.