F1: Pjer Gazli se pridružuje timu Alpine

F1: Pjer Gazli se pridružuje timu Alpine

Pjer Gasli je borac. Povlačenje iz Red Bula i vraćanje Toro Roso nakon unapređenja u prvi tim u leto 2019. za njega se osećao kao udarac u stomak. Njegov angažman u timu Formule 1 sposobnom da se bori za podijume i pobede trajao je samo 12 Velikih nagrada. Budućnost je u to vreme izgledala mračno.

Francuz je odgovorio tako što je obnovio svoju karijeru u Red Bulovom sestrinskom timu, sada poznatom kao AlphaTauri, i obezbedio svoju prvu pobedu na trci u Monci. Bio je to zadivljujući oporavak – ali onaj koji, iz bilo kog razloga, nije bio dovoljan da Red Bul razmisli o tome da ga vrati u glavni tim.

Gazli je shvatio da za sledeći korak u karijeri mora da napusti Red Bul porodicu – organizaciju koja mu je dala priliku u velikom trenutku i njegov dom skoro deceniju. Kada je Sebastijan Fetel objavio da se povlači, Aston Martin je zgrabio Fernanda Alonsa – i to je ostavilo slobodno mesto u Alpine, proizvođaču automobila sa sedištem na samo 20 minuta od mesta gde je Gazli odrastao.

Iako mu je ostala još godinu dana ugovora sa AlphaTaurijem, Alpine je ugrabio priliku i pokušao da obezbedi njegove usluge. Posle višenedeljnih pregovora, dogovor je sklopljen. Gazli će voziti za Alpine od 2023. prema zaključenom višegodišnjem ugovoru.