F1: Mik Šumaher je odustao od Velike Nagrade Saudijske Arabije

F1: Mik Šumaher je odustao od Velike Nagrade Saudijske Arabije

Vozač HAAS-a Mik Šumaher je „fizički dobro“ nakon njegovog snažnog sudara u kvalifikacijama na stazi Džeda Korniš (eng. Jeddah Corniche Street Circuit), prema njegovom timu. Uprkos tome, HAAS je potvrdio da Nemac više neće učestvovati na Velikoj nagradi Saudijske Arabije nakon udesa.

Šumaher je kružio u Q2 (drugi kvalifikacioni krug) kada je izgubio zadnji deo svog HAAS VF-22 nakon što je prešao ivičnjak, Nemac se snažno okrenuo u zid – i udar je prouzrokovao ogromnu štetu na njegovom automobilu.

Šumaher je potom prebačen u Medicinski centar okruga, a odatle helikopterom u bolnicu Oružanih snaga Kralj Fahad na „proveru iz predostrožnosti“, navodi se u saopštenju FIA.

Ali pre nedeljnog traga, HAAS je potvrdio da Šumaher neće uzeti start trke, napisavši na Tviteru: „U svetlu današnjeg kvalifikacionog incidenta, Mik Šumaher neće učestvovati na sutrašnjem #SaudiArabianGP“.

Tim je kasnije objavio na Tviteru: „Možemo da potvrdimo da je Mik pušten iz bolnice i da se vratio u hotel“.

Haas je takođe potvrdio da će igrati samo jedan bolid, onaj timskog kolege Kevina Magnusena – koji se kvalifikovao za P10 – umesto rezervnog vozača Pietra Fitipaldija, koji će prisustvovati timu ovog vikenda.

Direktor HAAS tima Gunter Štajner je u međuvremenu potvrdio da je bio u kontaktu sa Šumaherom nakon nesreće, rekavši: „Razgovarao sam direktno sa njim. Razgovarao je sa svojom mamom, ja sam razgovarao sa njegovom mamom nekoliko puta i obavještavao je“.

„On nema nikakvih vidljivih povreda – samo su hteli da obave provere, radeći neke skeniranje da vide da nema štete od siline udara“.

„Sutra nećemo ništa da rizikujemo“, dodao je Štajner. „U Melburnu smo za dve nedelje i bolje je da se fokusiramo na to da bismo bili sigurni da smo tamo u dobrom stanju.“

U međuvremenu, Šumaher se kasnije i sam oglasio na Tviteru, objavio sliku i napisao: „Zdravo svima, samo sam hteo da kažem da sam dobro. Hvala vam na ljubaznim porukama. Auto je išao sjajno @haasf1team, vratićemo se jači.”