F1: Maks Ferštapen je osvojio Veliku nagradu Japana 2022!

F1: Maks Ferštapen je osvojio Veliku nagradu Japana 2022!

Nakon karambola na prvom startu i zaustavljanja trke pod crvenim zastavama, trka je ponovo startovana iza Safety Car-a, sa nešto više od 45 minuta na raspolaganju za kompletiranje događaja.

Ferštapen je samouvereno predvodio vozače gotovo čitavu trku, tačnije, nakon obilaženja Šumahera koji je poslednji ostao na gumama za mokru stazu, na samom nastavku trke.

On je samo povećavao prednost kako je trka tekla i završio je sa više od 25s prednosti u odnosu na drugoplasiranog Šarla Leklera.

Perez je osvojio treće mesto. Pred sam kraj trke u poslednjoj šikani, pod pritiskom Pereza Lekler pravi grešku, ‘ispravlja’ šikanu, ali zadržava drugu poziciju, uprkos još jačem pritisku Pereza prilikom povratka na stazu. Tokom ovoga gotovo da je došlo do kontakta, ali poredak ostaje nepromenjen i oni nastavljaju ka ciljnom pravcu i u tom poretku završavaju trku. Perez je vidno nezadovoljan ovim razvojem.

Maks Ferštapen je sada sasvim blizu osvajanja šampionata, koji će, kada ga osvoji, biti drugi uzastopni za vozača Red Bula.