F1: Lekler najbrži u kvalifikacijama za Veliku nagradu Azerbejdžana 2024

F1: Lekler najbrži u kvalifikacijama za Veliku nagradu Azerbejdžana 2024

Šarl Lekler iz tima Ferrari osvojio je četvrtu uzastopnu pol poziciju na stazi u Bakuu, ispred Oskara Pjastrija iz McLarena u kvalifikacijama za Veliku nagradu Azerbejdžana. Lekler je dominirao stazom s vremenom od 1m 41.365s u finalnoj fazi Q3, ostavljajući Pjastrija za sobom za tri desetinke sekunde. Njegov timski kolega Karlos Sainz završio je na trećem mestu.

Tim Red Bull pokazao je potencijal brzine tokom kvalifikacija, ali su na kraju zauzeli četvrto i šesto mesto, s tim da je Serđo Perez bio brži od Maksa Ferštapena. Džordž Rasel iz Mercedesa zauzeo je peto mesto.

Luis Hamilton iz Mercedesa imao je problema s zagrevanjem guma, što ga je dovelo na sedmo mesto, dok je Fernando Alonso zauzeo osmo mesto za Aston Martin. Vozači Williamsa, Franko Kolapinto i Aleksander Albon, zauzeli su deveto i deseto mesto u Q3.

Dan je bio inače odličan za Williams, posebno za novajliju Kolapinta, dok je Albon imao poteškoće kada je na stazu izašao s pričvršćenim ventilatorom za hlađenje. Iako je Albon uspeo da zaustavi auto i baci ventilator maršalima, izgubio je previše vremena i nije uspeo ostvariti još jedan brz krug. Sudije će istražiti incident naknadno.

Oliver Berman iz tima HAAS bio je razočaran što nije ušao u borbu za pol poziciju, završivši desetinku sekunde iza Albona u Q2, što je izazvalo njegovu frustriranu poruku preko radija prilikom povratka u boks. Berman je, međutim, nadmašio svog iskusnijeg timskog kolegu Nika Halkenberga.

Vozači Red Bulla, Juki Cunoda i Pjer Gazli, morali su se zadovoljiti sa 12. i 13. mestom. Cunoda je kažnjen zbog prekoračenja brzine u boksu, dok su Halkenberg i Lans Strol iz Aston Martina bili najsporiji u drugom segmentu kvalifikacija.

Za Landa Norisa iz McLarena kvalifikacije su bile katastrofalne jer će trku početi sa 17. pozicije, odmah iza svog bivšeg timskog kolege Daniela Rikarda iz Red Bulla, nakon što je izletio preko ivičnjaka i naišao na sporog Estebana Okona u poslednjem sektoru.

Vozači tima Kick Sauber, Valteri Botas i Džou Guanju, zauzeli su 18. i 19. mesto, dok je Okon završio na 20. mestu nakon što mu se auto usporio u završnim fazama prvog dela kvalifikacija.