F1: Alonso se priključuje Aston Martin Aramco Cognizant timu 2023

F1: Alonso se priključuje Aston Martin Aramco Cognizant timu 2023

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu i Twitter nalogu Aston Martin Aramco Cognizant F1 Tima, dvostruki šampion Formule 1, španac Fernando Alonso će se priključiti timu na početku narednog šampionata, 2023. godine.

Prema navodima sajta: „Aston Martin Aramco Cognizant Formula One™ tim sa zadovoljstvom potvrđuje da će se Fernando Alonso pridružiti timu 2023. godine pod višegodišnjim ugovorom.“

Aston Martin Aramco Cognizant F1 Tim

„Cela kompanija je veoma uzbuđena što će timu doneti Fernandoovo neverovatno iskustvo i briljantan tempo i trkačku veštinu.

Regrutovanje posebnog talenta kao što je Fernando je jasna izjava o namerama organizacije koja se obavezala da će razviti pobednički tim Formule 1.“

Fernando Alonso

„Ovaj tim Aston Martina očigledno primenjuje energiju i posvećenost pobedi, i stoga je jedan od najuzbudljivijih timova u Formuli jedan danas.

„Poznajem Lorensa i Lensa mnogo godina i očigledno je da imaju ambiciju i strast da uspeju u Formuli jedan.

Gledao sam kako tim sistematski privlači sjajne ljude sa pobedničkim pedigreima i postao sam svestan ogromne posvećenosti novim objektima i resursima u Silverstonu.

Niko danas u Formuli 1 ne pokazuje veću viziju i apsolutnu posvećenost pobedi, i to je čini zaista uzbudljivom prilikom za mene.“

Lorens Strol (izvršni predsednik)

„Fernanda poznajem i divim mu se mnogo godina i uvek je bilo jasno da je on posvećen pobednik poput mene.

Počeo sam da okupim najbolje ljude i razvijem prave resurse i organizaciju da uspem u ovom veoma kompetitivnom sportu, a ti planovi se sada oblikuju u Silverstonu.

Zbog toga se činilo prirodnim da pozovemo Fernanda da bude deo razvoja pobedničkog tima i vrlo brzo smo u našim nedavnim razgovorima ustanovili da imamo iste ambicije i vrednosti i bilo je logično i lako da potvrdimo našu želju da radimo zajedno.“

Majk Krak (direktor tima)

„Svedok sam uzbuđenja u inženjerskom timu i u celoj organizaciji zbog prilike da radim sa Fernandom.

Znamo da skoro svako može da uči od nekoga Fernandovog kalibra i iskustva. Uvereni smo da će on inspirisati svakoga da podigne svoju igru, a to će samo pojačati već zaraznu energiju koja postoji u timu.

Na putu smo da stvorimo pobedničku organizaciju i jasno je da će Fernando ubrzati naš napredak i dovesti nas do nastupa na koji možemo da se ponosimo.

Oduševljeni smo što imamo Fernanda i Lensa kao naše vozače sledeće godine – kombinacija iskustva i mladosti će biti neverovatno jaka i oba vozača se raduju takmičenju i zajedničkom radu.

Tim ima novo rukovodstvo fokusirano na razvoj AMR23, i svi smo oduševljeni što će oni i naši budući projekti imati koristi od znanja i iskustva koje će Fernando doneti.“

Alonso je potpisao ugovor da vozi za Alpine F1 tim za sezonu 2021, zajedno sa Estebanom Okonom, a Reno je rebrendirao tim pod novim imenom. U pripremama za povratak u F1, Alonso je obavio četiri dana testiranja vozeći Reno R.S.18 i bio je najbrži na testu za mlade vozače posle sezone 2020. vozeći R.S.20 za Reno. U svojoj prvoj trci sa Alpine-om na Velikoj nagradi Bahreina 2021, Alonso je bio primoran da se povuče nakon što su plastični ostaci ušli u njegov kočioni kanal. Na Velikoj nagradi Emilije Romanje 2021. završio je na 11. mestu nakon kvalifikovao na 15. startnu poziciju, uz timskog kolegu Okona koji je završio na desetom mestu, ali su obojica napredovali naknadno po jednu poziciju nakon što je Kimi Raikonen kažnjen, čime je Alonso osvojio prve poene u sezoni.

Na Velikoj nagradi Mađarske 2021 Alonso je privremeno vodio trku pre nego što je otišao u boksu i pao na četvrto mesto, ispred Luisa Hamiltona. Timski kolega Okon je zaslužan za Alonsovu odbranu protiv Hamiltona što mu je omogućila da ostvari svoju prvu pobedu u trci. U avgustu 2021. Alonso je upotrebio opciju da produži ugovor za sezonu 2022. On je osvojio poene u više trka posle letnje pauze, završio je šesti u Holandiji, osmi u Italiji, šesti u Rusiji, iako je bio treći u Rusiji pre nego što je morao da ode boks zbog vode na stazi i treći u Kataru. Njegovo 3. mesto u Kataru bilo je njegov prvi podijum od Velike nagrade Mađarske 2014.

Ranije ove nedelje trenutni vozač Aston Martina Sebastian Fetel je objavio da planira da se povuče iz Formule 1 na kraju tekuće sezone i time je otvorio poziciju za novog vozača.