EP: Srbija želi do Italije, Crna Gora do Mađarske

EP: Srbija želi do Italije, Crna Gora do Mađarske

Od tri ekipe u grupi B, Srbija bi, kada već nije prva, sigurno najviše želela Francusku za protivnika. Iz prostog razloga jer su Hrvatska i Grčka bolji sastavi. Ali, u svojoj prvoj osmini finala od 2014. godine Srbija za rivala ima domaćina Olimpijskih igara 2024, sastav sa nekolicinom vrsnih igrača poput centa Vernua, isksunih Kruzije i Marzkija… sastav koji traži i oprez i respekt.

Posle poraza od Mađara, Srbija je igrom koja je mogla da zadovolji u druge dve četvrtine pokazala spremnost za osminu finala. Neće biti lako ni fizički ni psihički. Treba barijeru početka prebroditi na najbolji način, uvesti igru u svoj scenario i izboriti četvrtfinale sa Italijom. Ipak, treba da se kaže da i Francuska ima pritisak. Pruža se prilika da protiv renomiranog rivala stigne među osam najboljih u Evropi što se nije dogodilo u ovom veku.

„Igrali smo nedavno u Beogradu ali taj susret kojeg smo dobili ništa nije značio. Sada je sve drugačije. Mislim da je početak bitan, mirnoća, strpljivost i borbenost. Do sada smo imali dosta oscilacija ali smo bili sebi najveći neprijatelji. Mađari su prošlost, ne osvrćemo se idemo dalje“ rekao Strahinja Rašović.

Pobednik ovog susreta će igrati protiv svetskog vicešampiona Italije, protivv selekcije koja je osvojila i zlatnu medalju na finalnom turniru Svetske lige.

Crna Gora je favorit protiv Rumunije. Dve dobre četvrtine sa Italijom, niz propuštenih prilika, potom nesnalaženje na oštru kontakt igru koštale su izabranike Vladimira Gojkovića poraza. Rumunija je jednom, 2010. godine poremetila šampionske planove Crne Gore na Evropskom prvenstvu u Zagrebu. Tada je Gojković bio u sastavu sada je na klupi. Ipak, pobeda Crne Gore ne bi smela da dođe u pitanje.  Mađarska je rival pobedniku ovog duela u četvrtfinalu.

Grčka je ispustila Hrvatsku posle 2:0, 3:2, 5:4… Na kraju je 5:5 odvelo Hrvatsku moglo bi da se kaže u polufinale jer pobednik osmine finala između Holandije i Gruzije neće biti težak rival domaćinu prvenstva.Grci će igrati sa Izraelom. To će biti dobar trening za Vlahosove pulene i priprema za poslasticu četvrtfinala duel sa Španijom.

Holandija i Gruzija će odigrati za najbolji plasman u ovom veku. Nikada nisu bili među osam najboljih na jednom od tri najveća takmičenja (Olimpijske igre, Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo). Tu će i završiti jer preko Hrvatske u četvrtfinalu ne bi mogli ni u najhrabrijim snovima.

Osmina finala (4. septembar), SK HD: Crna Gora – Rumunija (15 časova, pobednik igra protiv Mađarske), Gruzija – Holandija (16.30, Hrvatska), Grčka – Izrael (19, Španija), Srbija – Francuska (20.30, Italija).