Rukometašice Crne Gore savladale i Nemačku

Rukometašice Crne Gore savladale i Nemačku

Rukometašice Crne Gore, posle pobede nad Španijom – 30:32, na krilima velike podrške sa tribina uspele su da bace na pleća u Nemačku, koja je u prvom kolu dobila Poljsku sa 25:23. Crna Gora je slavila sa 29:25 (15:12). Istovremeno, Severna Makedonija je posle poraza od Francuske – 24:14, poražena i od Holandije sa 30:15 (17:9).

Prevagu na tasu Crne Gore, donele su Đurđina Jauković sa devet, Đurđina Malović, Itana Grbić i Ivona Pavićević po četiri, odnosno Jovanka Radičević sa tri gola. Kod Nemačke, Aline Grijsels i Emili Bolk su postigle po sedam, a Ksenija Smits tri gola.

Crna Gora je sa mnogo energije počela meč. Nije se zbunila ni kada je Nemačka povela sa 3:1. Nastavile su izabranice Bojane Popović da igraju jako u odbrani, trudile su se i uspevale da zaustave brzu igru rivala, nalazile su dobra rešenja u napadu, pa su vodile sa 12:8. Nemačka je nastojala da stigne do egala, a na kraju prvog poluvremena, na semaforu je pisalo – 15:12 za Crnu Goru.

Đurđina Jauković je postigla pet, Ivona Pavićević tri, Milena Raičević i Đurđina Malović po dva gola. Kod Nemačke, Dženi Behrend, Emili Bolk i Ksenija Šimts su postigle po dva gola.

U nastavku meča, Nemačka je stigla do 16:16, Crna Gora pobegla na 20:17 u režiji Đine Jauković i Jovanke Radičević, ali je bilo jasno da se Nemačka neće predati. Na desetak minuta pre kraja Grbić je pogodila za 23:20, Batinović skinula sedmerac, a Pavićević pogodila za 24:20. Dvorana je proključala, a Crna Gora je bila na pragu pobede. Nemačka se nije predavala, ali su popularne „lavice“ uspele da stignu do cilja.

U poslednjem kolu, Crna Gora igra protiv Poljske, a Španija protiv Nemačke. U slučaju da Španija opravda ulogu favorita protiv Poljske, Crna Gora bi u drugu fazu prenela četiri boda, a o preostala dva bi odlučivali Španija i Nemačka.

Severna Makedonija je posle ubedljivog poraza od Francuske, ubedljivo poražena i od Holandije. Međutim, Severna Makedonija još uvek može da se nada plasmanu u drugu fazu. Uslov je da Francuska savlada Rumuniju, a da isto to urade i Makedonke u poslednjoj rundi.