Engleska prva u grupi na Euru 2024, a Slovenija takođe napreduje posle remija 0-0

Engleska prva u grupi na Euru 2024, a Slovenija takođe napreduje posle remija 0-0

Engleska se plasirala u nokaut fazu Evropskog prvenstva 2024. kao pobednik grupe posle remija 0:0 protiv Slovenije u utorak.

Rezultat na stadionu u Kelnu takođe je doveo do plasmana Slovenije u osminu finala, a Hrvatska je eliminisana.

U igri sa malo šansi, engleski zamenik Kol Palmer mogao je da zapečati pobedu u nadoknadi vremena, ali je njegov udarac odbranio slovenački golman Jan Oblak.

Engleska je već imala uveravanja da će napredovati, ali to kao pobednik Grupe C znači da će u osmini finala igrati sa jednom od trećeplasiranih u kvalifikacijama i nalazi se na suprotnoj strani žreba protiv Španije, Francuske, Nemačke i Portugala.

Ali to je bio još jedan neubedljiv nastup tima koji je na turnir ušao kao jedan od favorita za titulu prvaka Evrope.

Geret Sautgejt i njegovi igrači su se suočili sa teškim kritikama iako su već napredovali pre finalne grupne utakmice.

Njegov nastup protiv Danske bio je toliko neinspirisan da je bivši kapiten, a sada Bi-Bi-Si voditelj Geri Lineker upotrebio psovke kako bi ga opisao u brutalnoj oceni.

Opet je izgledalo da Engleska nije imala ideja i mogla je rano da zaostane kada je Benjamin Sesko imao slobodan udarac glavom iz peterca. Njegov napor nije imao snagu i pravac, a golman Džordan Pikford ga je lako prikupio.

Bukajo Saka je imao gol u prvom poluvremenu isključen zbog ofsajda, a Palmer se kasno približio, ali Engleska je retko izgledala kao da pronađe pobednika.

Engleska je bila poraženi finalista na poslednjem Euru kada je izgubila izvođenje penala od Italije i nije osvojila veliki turnir od svog jedinog trijumfa — Svetskog prvenstva 1966. godine.

Ovo je bio prvi nastup Slovenije na Euru za 24 godine i tek drugi put da se plasirala na turnir. Prvi put je prošao u nokaut fazu.

Maskirani Kilijan Mbape postigao je svoj prvi gol na Euru, ali je Francuska remizirala 1-1 sa Poljskom i završila kao drugoplasirani u Grupi D iza Austrije, koja je pobedila Holandiju sa 3-2.

Mbappe je nosio zaštitnu masku nakon što je slomio nos u prvoj utakmici Francuske protiv Austrije i postigao pogodak sa bele tačke. Ali dvostruki udarac Roberta Levandovskog sa tačke doneo je već eliminisanoj Poljskoj prvi poen na turniru.