Engleska izborila mesto na EP 2024. pobedom od 3-1 nad Italijom

Engleska izborila mesto na EP 2024. pobedom od 3-1 nad Italijom

Engleska je rezervisala svoje mesto na Evropskom prvenstvu sledećeg leta pobedom od 3-1 nad braniocem titule Italije na stadionu Vembli u utorak.

Engleska je morala da dođe sa leđa nakon prvog gola Đanluke Skamake za Azure. Ali dva gola Harija Kejna — uključujući jedanaesterac — i udarac Markusa Rašforda dali su timu Gereta Sautgejta pobedu koja je bila potrebna da obezbedi najmanje mesto među prva dva u svojoj grupi.

Italija, koja je umešana u još jedan fudbalski skandal, mogla bi da se suoči sa izgledima za plej-of, pa čak i neuspehom da se kvalifikuje za drugi uzastopni veliki turnir. Azuri su prošle godine izgubili plej-of od Severne Makedonije i nisu se kvalifikovali za Svetsko prvenstvo, samo godinu dana nakon pobede na pandemijom odloženog Eura 2020. Takođe su propustili Svetsko prvenstvo 2018. nakon što su izgubili plej-of od Švedske.

Engleska vodi u Grupi C, tri boda ispred Ukrajine, koja je pobedila na Malti sa 3-1, i šest bodova iznad Italije.

Azuri igraju sa Severnom Makedonijom i Ukrajinom u poslednjim kvalifikacionim utakmicama sledećeg meseca.

Italija je otputovala u Englesku bez većeg broja igrača zbog povreda i skandala za klađenje. Vezisti Premijer lige Sandro Tonali i Nikolo Zaniolo napustili su italijanski kamp prošle nedelje nakon što ih je policija ispitala zbog navodne umešanosti u ilegalno klađenje.

To je bio prvi put da je Italija igrala sa Engleskom na Vembliju od kada je pobedila Sautgejtov tim na penale i osvojila Evropsko prvenstvo 2021.

A Azuri su poveli u 15. minutu kada je Đovani Di Lorenco otkotrljao loptu sa desne strane i Davide Frattesi je potpuno promašio loptu, ali je Skamaka opalio u krov mreže.

To je bio Skamakin prvi gol za Italiju — došao je u njegovom 13. nastupu — i skoro je imao drugi osam minuta kasnije, ali je opalio tik pored leve strane.

Engleska je izjednačila u 32. minutu kada je Kejn realizovao jedanaesterac nakon što je Di Lorenco srušio Džuda Belingema.

Obe ekipe su imale dobre šanse na poluvremenu pošto je Rašford dobro odbranio Gianluigi Donnarumma, a Destini Udogie je parirao na drugoj strani.

Engleska je potpuno preokrenula meč u 57. minutu kada je Belingem sprintao sa svoje polovine i proširio do Rašforda, koji je potom presekao sa leve strane i zakucao loptu u zadnji deo mreže.

Kejn je zapečatio meč u 77. minutu pošto je iskoristio lošu odbranu Italije da bi došao do kraja duge lopte i jurio napred pre nego što je pobedio Donarumu.