Elina Svitolina odbija da se takmiči sa ruskim igračima nakon invazije na Ukrajinu

Elina Svitolina odbija da se takmiči sa ruskim igračima nakon invazije na Ukrajinu

Ukrajinska teniska zvezda Elina Svitolina zauzela je čvrst stav protiv Rusa nakon invazije ruskih trupa na njenu „otadžbinu“. Svet trenutno stoji uz Ukrajinu nakon što je Vladimir Putin objavio rat toj zemlji. Istaknute ukrajinske ličnosti izrazile su zabrinutost povodom ovog pitanja i takođe su pozvale sve da stanu uz Ukrajinu.

Svitolina, koja je jedna od najboljih ukrajinskih sportistkinja, poslednjih nekoliko dana aktivno je digla svoj glas preko društvenih mreža. A sada je odlučila da bojkotuje ruske i beloruske igrače dok teniska tela – ATP, VTA i ITF ne razbiste svoj stav na javnoj platformi.

„Verujem da trenutna situacija zahteva jasan stav naših organizacija: ATP, VTA i ITF. Kao takvi, mi – ukrajinski igrači – zatražili smo od ATP, VTA i ITF-a da poštuju preporuke MOK-a da prihvataju državljane Rusije ili Belorusije samo kao neutralne sportiste, bez isticanja bilo kakvih nacionalnih simbola, boja, zastava ili himni“, rekla je Svitolina. u saopštenju.

Svitolina treba da igra na Otvorenom prvenstvu u Montereju ove nedelje gde je ona prvi nosilac. Ona će u prvom kolu igrati protiv Ruskinje Anastasije Potapove, ali će najverovatnije propustiti meč s obzirom na njen stav.

„Prema tome, želim da najavim da neću igrati sutra u Montereju, niti bilo koji drugi meč protiv ruskih ili beloruskih tenisera dok naše organizacije ne donesu ovu neophodnu odluku“, rekla je ona.