Đoković protiv Popirina u trećem kolu Ju-Es opena

Đoković protiv Popirina u trećem kolu Ju-Es opena

Najbolji srpski teniser Novak Đoković igraće večeras protiv Australijanca Alekseja Popirina meč trećeg kola Ju-Es opena. Taj duel je zakazan kao prvi na večernjem programu Stadiona „Artur Eš“ i počeće u jedan sat iza ponoći po srednjoevropskom vremenu.

Već je postao običaj da se Novak Đoković i Aleksej Popirin sretnu na grend slem turnirima ove godine. Preskočili su samo Rolan Garos, dok je srpski teniser bio bolji u drugom kolu Australijan opena i trećem kolu Vimbldona, oba puta sa 3:1.

Zapravo, Đoković nikada nije izgubio od Popirina, pošto ga je savladao sa 2:0 i u Tokiju 2019. godine, kada su prvi put bili na suprotnim stranama mreže.

Najbolji teniser svih vremena do trećeg kola Ju-Es opena stigao je bez mnogo muke. Turnir je otvorio ubedljivom pobedom nad Raduom Albotom (3:0), kvalifikantom iz Moldavije, dok mu je u drugom kolu sunarodnik Laslo Đere predao meč početkom trećeg seta, u trenucima kada je Đoković vodio sa 2:0 u setovima i 2:0 u gemovima.

Ni Aleksej Popirin još nije izgubio set u Njujorku ove godine. U prvom kolu je savladao Vu Kvon Suna iz Južne Koreje, a u drugoj rundi nadmoćno nadigrao Španca Pedra Martineza, kojem je prepustio samo šest gemova – 6:2, 6:4, 6:0.

Australijanac je trenutno 28. teniser sveta. U karijeri je osvojio tri ATP titule, a poslednju i najvredniju ove godine na mastersu u Montrealu, gde je napravio veliko iznenađenje i pravi podvig, pobedivši na putu do pehara Mahača, Šeltona, Dimitrova, Hurkača, Kordu i u finalu Rubljova. Sve to uz samo dva izgubljena seta na čitavom turniru.

Ipak, najveći uspeh u karijeri uzeo je danak, pa je uoči početka Ju-Es opena eliminisan već u prvom kolu mastersa u Sinsinatiju. Izbacio ga je francuski veteran Gael Monfis.

Na grend slem turnirima, uključujući i Ju-Es open, Australijanac nikada nije dogurao dalje od treće runde. Najbolji plasman na ATP listi imao je sredinom avgusta, kada je bio 23. na svetu.

Forhend je Popirinov omiljeni udarac, a šljaka i beton omiljene podloge. Očekivano, najdraži turnir mu je Australijan open, a najlepši grad na ATP turu London. Govori engleski, ruski i španski jezik. Idol mu je Huan Martin del Potro, ali ne krije da se divi i Jusejnu Boltu. Voli košarku i fudbal, a navija za Portland trejlblejzerse i Everton.