Turska se plasirala u četvrtfinale Eura 2024 pobedom nad Austrijom

Turska se plasirala u četvrtfinale Eura 2024 pobedom nad Austrijom

Turska reprezentacija izborila je plasman u četvrtfinale Eura 2024 zahvaljujući golovima Meriha Demirala i izvanrednoj odbrani golmana Merta Gunoka u poslednjim trenucima meča. Turska je pobedila Austriju sa 2-1 u osmini finala u utorak.

Demiral je postigao prvi gol već nakon 57 sekundi igre, postavši tako strelac drugog najbržeg gola u istoriji evropskih prvenstava. Njegov drugi gol, postignut u 59. minutu, osigurao je Turskoj ključnu prednost.

Austrija je tokom meča dominirala sa 21 pokušajem ka golu, redovno testirajući Gunoka, ali turski golman je pokazao sjajne reflekse, posebno u poslednjim sekundama meča, kada je zaustavio udarac glavom Kristofa Baumgartnera iz neposredne blizine.

„Naš timski duh se pokazao do poslednjeg minuta“, izjavio je selektor Turske Vinćenco Montela, pohvalivši borbenost svoje ekipe.

Austrijski selektor Ralf Rangnik izjavio je da bi, da je Baumgartner postigao gol za produžetke, verovatno pobedili u meču. Istakao je i da je njihova ekipa propustila previše šansi i nije iskoristila setove dovoljno dobro.

Turska sada u četvrtfinalu igra protiv Holandije, koja je u svom meču pobedila Rumuniju sa 3-0. Montela je naglasio da će njegov tim „sakupiti mentalnu i fizičku snagu“ za predstojeći izazov.

Ovaj meč pokazao je koliko turska reprezentacija uživa podršku u Nemačkoj, gde živi oko 3 miliona Turaka ili ljudi turskog porekla, što ih čini najvećom etničkom manjinom u zemlji.

Obe ekipe su igrale bez svojih ključnih igrača – Hakan Calhanoglu je bio suspendovan, dok je David Alaba i dalje povređen. Uprkos tome, Austrija je pružila jak otpor, ali nije uspela da nadvlada turski tim i briljantnog Gunoka.