Danas žreb kvalifikacija za Euro 2024

Danas žreb kvalifikacija za Euro 2024

Žreb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine za fudbalere biće održan u danas od 12:00 sati u Frankfurtu.

U žrebu će učestvovati 53 selekcije, koje će biti raspoređene u sedam grupa po pet, odnosno tri grupe po šest reprezentacija.

Učesnici završnog turnira Lige nacija Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) – Hrvatska, Španija, Italija i Holandija, svrstane su u UNL šešir i biće u grupama sa pet selekcija.

U prvom šeširu se nalaze Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska i Poljska, dok su u drugom šeširu Srbija, Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska i Finska.

U trećem šeširu su Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Jermenija, a u četvrtom Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska ostrva, Severna Makedonija i Kosovo.

U petom šeširu su Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Litvanija, Moldavija, Malta. U posljednjem, šestom su Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Nemačka se kao domaćin automatski kvalifikovala za Euro 2024 i neće biti u žrebu, kao ni Rusija, koja je suspendovana zbog agresije na Ukrajinu.

Po dve prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa izboriće plasman na Euro, a poslednja tri učesnika biće poznata posle baraž mečeva u martu 2024. godine.

Utakmice kvalifikacija za Euro 2024 biće odigrane od marta do novembra 2023. godine.

Iz UEFA-e su odlučili da iz političkih razloga u istoj grupi ne mogu biti Jermenija i Azerbejdžan, Belorusija i Ukrajina, Španija i Gibraltar, Srbija i Kosovo, kao i Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Takođe, najviše dve reprezentacije s potencijalno oštrim zimama mogu biti u istoj grupi, a to su Belorusija, Estonija, Farska ostrva, Finska, Island, Litvanija i Norveška.

Zbog velike udaljenosti, pojedine ekipe mogu biti izvučene s maksimalno jednom od neki drugih reprezentacija.

Azerbejdžan može biti u grupi samo s Gibraltarom, Islandom i Portugalom, a Island samo s Gruzijom, Izraelom, Jermenijom ili Kiprom.

Kazahstan će moći u grupu samo s jednom od sledećih reprezentacija: Andora, Vels, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugal, Irska, Severna Irska, Farska ostrva, Francuska, Škotska ili Španija.

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj na programu je od 14. juna do 14. jula 2024. godine.