CRB: Pjastri će se takmičiti za Meklaren 2023.

CRB: Pjastri će se takmičiti za Meklaren 2023.

Regulatorno telo Formule 1, CRB (eng. abbr. Contract recognition board) ili odbor za odobravanje ugovora između timova i vozača je presudilo da Australijanac ima važeći ugovor sa McLaren-om za sledeću godinu. Oskar Pjastri će voziti kao timski kolega Landa Norisa za sezonu 2023. na osnovu višegodišnjeg ugovora.

CRB se sastao u ponedeljak u vezi sa sporom između timova McLaren i Alpine oko toga koji je od ova dva tima imao važeći ugovor za Pjastrija, aktuelnog šampiona F2 i aktuelnog rezervnog vozača Alpine. Alpine tvrdio, nakon odlaska Fernanda Alonsa u Aston Martina u avgustu, da će Pjastri voziti za njih 2023. godine, samo da bi Pjastri opovrgao tvrdnju u tviter objavi.

Neposredno uoči drugog treninga za Veliku nagradu Holandije, FIA je objavila da je tribunal „izdao jednoglasnu odluku da je jedini ugovor koji Odbor priznaje ugovor između McLaren Racing Limited i gospodina Piastrija od 4. jula 2022.“

U presudi se dodaje da: „Gospodin Pjastri ima pravo da vozi za McLaren Racing Limited za sezone 2023. i 2024.“

Neposredno nakon objavljivanja odluke, McLaren je potvrdio da će Pjastri zaista voziti za tim 2023. godine po višegodišnjem ugovoru umesto Danijela Rikarda, koji je dogovorio uslove da napusti McLaren krajem 2022. uoči Velike nagrade Belgije.

„Izuzetno sam uzbuđen što ću debitovati u F1 sa tako prestižnim timom kao što je McLaren i veoma sam zahvalan na prilici koja mi je ponuđena“, rekao je Pjastri u saopštenju. „Tim ima dugu tradiciju pružanja šanse mladim talentima, i radujem se što ću naporno raditi zajedno sa Landom kako bismo gurnuli tim ka prvom mestu. Fokusiran sam na pripreme za debi u F1 2023. i na početak moje F1 karijere u papaja-timu.”, rekao je Pjastri