Četiri Amerikanca u finalu sveta na 100 metara

Četiri Amerikanca u finalu sveta na 100 metara

Nade Sjedinjenih Država da će u trci na 100 metara u muškoj konkurenciji prvi put od 1991. godine biti u potpunosti pojačane u subotu, kada su sva četiri njihova sprintera ušla u finale.

Fred Kerli, Marvin Brejsi, Trejvon Bromel i Kristijan Kolman igraće u finalu od 19:50. (0250 GMT).

Carl Levis je vodio čistu akciju 1983. i ponovo 1991. godine, ali od tada nijednoj naciji to nije pošlo za rukom. Sjedinjenim Državama je bilo dozvoljeno da uđu u četiri takmičenja – tri kvalifikanta iz svojih suđenja plus Kolman kao branilac titule.

Brejsi, drugi u ogledima, bio je najbrži u kvartetu sa 9,93, ali to je bilo dovoljno samo za drugo mesto iza Jamajčanske pretnje Oblikue Seville, najbrže u kvalifikacijama sa 9,90.

Kerlijevih 9,79 sekundi u petak bilo je najbrže ikada na Svetskom prvenstvu, a iako je bio sporiji sa 10,02 u subotu, i dalje je izgledao udobno kada je pobedio šampiona Kolmana (10,05), vratio se u prvenstvenu akciju nakon što je izdržao kaznu zbog propuštanja tri testa na drogu.

Bromel, drugi najbrži ove godine i očajnički želeći da se iskupi za svoje olimpijsko razočarenje u Tokiju kada nije uspeo da uđe u finale, završio je hiljaditi deo sekunde iza Južnoafrikanca Akanija Simbinea pošto su obojica postigli 9,97.

Bivši svetski šampion Johan Blejk nije uspeo da napreduje posle 10.12 u prvoj rundi, kao i osvajač olimpijske i svetske bronzane medalje Andre de Gras.

Italijanski olimpijski šampion Lamont Džejkobs nije uspeo da zauzme mesto na startnoj liniji zbog povrede, tvitujući: „Da ne bih ugrozio ostatak sezone rizikujući ozbiljniju povredu, moram da odložim izazov. Obećavam, hoću dajem sve od sebe da sanjam.“

Bila je to još jedna razočaravajuća publika sa stadionom Hejvord Fild sa kapacitetom od 12.500 ljudi koji je bio daleko od punog čak i uz vrhunsko gledanje u subotu uveče na 100 metara.