Bira se novi vlasnik Zlatne lopte

Bira se novi vlasnik Zlatne lopte

Ceremonija dodele Zlatne lopte „Frans fudbala“ za sezonu 2023/24. biće održana u Parizu sa početkom u 19.30 časova.

Biće to 68. put da francuski list dodeljuje svoju prestižnu nagradu, a po treći put u istoriji da se priznanje odnosi na takmičarsku, a ne kalendarsku godinu.

Trofej se dodeljuje na osnovu tri kriterijuma – individualni nastup, kolektivni nastup i rekord igrača. Takođe se posmatra karakter igrača u odlučujućim trenucima utakmica, kao i njegov osećaj za fer-plej.

Ceremonija će biti održana u pariskom pozorištu „Šatle“, a jedan od domaćina biće legendarni napadač Didije Drogba.

Pored Zlatne lopte biće dodeljene i nagrade za najboljeg golmana, strelca i najboljeg mladog fudbalera. Iste nagrade dodeljuju se i u ženskoj konkurenciji.

Među ovogodišnjim favoritima za osvajanje Zlatne lopte nalaze se Vinijijus Žunior, Kilijan Mbape i Džud Belingem, dok bi iznenađenje mogao da priredi Rodri.

Zlatna lopta dodeljuje se od 1956. godine, kada je novinar „Frans fudbala“ Gabrijel Ano zamolio svoje kolege da glasaju za najboljeg fudbalera godine.

Prevashodno je bilo moguće glasati samo za evropske igrače koji nastupaju u Evropi, što je promenjeno tek 1995. godine.

Prvi dobitnik bio je engleski reprezentativac Stenli Metjuz, dok je prethodne godine najviše glasova dobio Lionel Mesi.

Mesi je i rekorder, sa osam osvojenih nagrada, dok je na drugom mestu Kristijano Ronaldo sa pet priznanja, ali i 18 nominacija, što je najviše u istoriji.

Što se srpskih fudbalera tiče, najbliže osvajanju je došao sadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić, koji je 1968. godine završio kao treći iza Bobija Čarltona i Džordža Besta.