Ben Sulajem se povlači iz svakodnevnog učešća u F1

Ben Sulajem se povlači iz svakodnevnog učešća u F1

Predsednik FIA Mohamed Ben Sulajem rekao je šefovima tima Formule jedan da će se povući iz svakodnevnog vođenja sporta i umesto toga prepustiti ga u ruke profesionalnih menadžera, prenosi Rojters.

Ovo saopštenje u sredu dolazi nakon nedavnih kontroverzi koje je pokrenuo 61-godišnji Emiraćanin, koji je na funkciji u upravnom telu sa sedištem u Parizu od kraja 2021.

Televizija Bi-Bi-Si i Skaj Sports citirali su Bena Sulajema koji je detaljno opisao promene u pismu koje su oni videli, upućenom 10 timova.

„Moj navedeni cilj je bio da budem neizvršni predsednik kroz regrutovanje tima profesionalnih menadžera, što je sada u velikoj meri završeno“, rekao je on.

„Stoga, ubuduće, vaš svakodnevni kontakt za sva pitanja u F1 biće sa (šefom trka jednoseda) Nikolasom (Tombazisom) i njegovim timom, dok ću se ja fokusirati na strateška pitanja sa svojim liderskim timom.

FIA je prošlog meseca najavila promene u svojoj strukturi Formule 1, a Stiv Nilsen, koji ima decenije iskustva sa raznim timovima, pridružio mu se od nosioca komercijalnih prava kao sportski direktor.

Tim Gos, bivši tehnički direktor Meklarena, prešao je sa zamenika tehničkog direktora u FIA i postao Tombazisova zamena.

Fransoa Sikar, ranije sportski direktor, dobio je novu ulogu šefa strategije i operacija Formule 1, odgovoran za dugoročno strateško planiranje i ključne aktivnosti na stazi i logistiku.

FIA je takođe imenovala Natali Robin, Amerikanku, za izvršnog direktora.

Odnosi između Formule 1 i FIA-e su narušeni tokom predsedavanja Bena Sulajema po pitanjima koja se kreću od sprinterskih trka do ograničenja vozačima da daju ‘političke’ izjave i njegove podrške 11. timu.

Glavni advokat Formule 1 poslao je prošlog meseca izvanredno pismo FIA-i optužujući Bena Sulajema da se meša u komercijalna prava „na neprihvatljiv način“ nakon što je doveo u pitanje procenu.

Decenijama stari seksistički komentari koji se pripisuju Benu Sulajemu takođe su se nedavno pojavili u medijima sa stare lične veb stranice koja je bila arhivirana.

Sezona počinje u Bahreinu 5. marta.