ATP otkazuje događaje iz 2022. u Kini zbog COVID ograničenja

ATP otkazuje događaje iz 2022. u Kini zbog COVID ograničenja

Masters u Šangaju i još tri muška turnira u Kini neće biti održani ove godine zbog ograničenja COVID-19 u zemlji, saopštio je ATP Tur u četvrtak.

Kina je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara po strogim zdravstvenim protokolima u februaru, ali skoro svaki drugi međunarodni sportski događaj u zemlji ove godine je otkazan ili odložen.

Predsednik ATP-a Andrea Gaudenzi rekao je Rojtersu prošlog meseca da su izgledi za kinesku kolekciju 2022. sumorni.

„Ovo je treća godina otkazivanja ATP-ovog takmičenja u Kini, koje se obično održava u septembru i oktobru, a poslednji put je održano 2019. godine, pre pandemije“, navodi se u saopštenju muškog upravnog tela.

Od 20. jula, kontinentalna Kina je potvrdila 228.180 slučajeva COVID-19 sa simptomima od kada je pandemija prvi put izbila u decembru 2019.

Iako je taj broj mali po globalnim standardima, vlasti u Kini se drže stroge politike nulte COVID-19, dok su druge zemlje ublažile svoja pravila i odlučile da žive sa virusom.

Otvoreno prvenstvo Francuske i Vimbldon nedavno su održani bez ikakvih zdravstvenih ograničenja i malo je verovatno da bi igrači pristali da odu u Kinu da je postojao bilo kakav period izolacije.

Ženska turneja nema zakazanih događaja u Kini za 2022. jer VTA radi na pronalaženju rešenja za sukob sa Kinom oko Peng Šuai.

Dobrobit bivše teniserke sveta Peng postala je zabrinutost za VTA nakon što je prošlog novembra objavila poruku na društvenim mrežama u kojoj je optužila bivšeg potpredsednika Kine Džang Gaolija za seksualni napad.

Pored Mastersa u Šangaju od 9. do 16. oktobra, Kina je trebalo da bude domaćin Otvorenog prvenstva u Čengduu i šampionata u Džuhaju, oba koja počinju 26. septembra, kao i Otvorenog prvenstva Kine od 3. do 9. oktobra u Pekingu.

Da bi popunili rupu u kalendaru koja je nastala otkazivanjem takmičenja u Kini, muško telo je saopštilo da je dodelilo jednogodišnje licence za šest ATP 250 turnira.

„Kao globalni sport, nastavljamo da upravljamo uticajima pandemije“, rekao je Gaudenzi. „Otkazivanja događaja su nesrećna realnost i želimo dobro našim pogođenim članovima turnira i navijačima.

„U isto vreme, neverovatno je ohrabrujuće što su mnogi veliki gradovi postali domaćini teniskog ATP turnira ove sezone.