Ju-Es open: Arina Sabalenka pobedila Džesiku Pegulu i osvojila svoju drugu grend slem titulu

Ju-Es open: Arina Sabalenka pobedila Džesiku Pegulu i osvojila svoju drugu grend slem titulu

Teniska senzacija Arina Sabalenka trijumfovala je nad Džesikom Pegulom rezultatom 7-5, 7-5 u uzbuđujućem finalu Otvorenog prvenstva SAD za žene. Ovom pobedom Sabalenka je osvojila svoj prvi šampionat na terenima Flushing Meadowsa, dok je ukupno treća u svojoj karijeri na turnirima Grend slem.

Beloruska teniserka, 26-godišnjakinja, sada može da se pohvali sa tri Grend slem titule, pri čemu su prethodne dve osvojene na Otvorenom prvenstvu Australije u prethodne dve sezone, takođe na tvrdim podlogama. Ova pobeda je Sabalenki donela mnogo veće zadovoljstvo nego kada je bila poražena od Koko Gaufa u finalu Otvorenog prvenstva SAD 2023. godine.

Pegula, rodom iz Njujorka, čiji roditelji su vlasnici NFL tima Bafalo Bils i NHL tima Bafalo Sabres, debitovala je u velikom finalu. Iako je tokom prethodnog meseca trijumfovala u 15 od poslednjih 17 mečeva, oba poraza zadobila je od Sabalenke u finalima turnira.

Drugoplasirana nositeljka Sabalenka je demonstrirala potpunu kontrolu nad mečem, ostvarivši seriju od pet uzastopnih gemova kako bi osvojila prvi set i povela sa 3-0 u drugom setu. Ipak, Pegula je uspela da se vrati u meč kada je napravila seriju od šest uzastopnih poena. U jednom trenutku Pegula je pokazala znakove frustracije bacivši lopticu na video zid van granica terena, što je bio simbol njenih poteškoća.

Ova situacija je delovala kao okidač za 30-godišnju Amerikanku, jer je odjednom Pegula preuzela inicijativu, osvojivši pet uzastopnih gemova. Međutim, kada je pri rezultatu 5-4 servirala za osvajanje drugog seta i izjednačenje meča, Pegula je dozvolila Sabalenki da se vrati u igru brejkom.

Ovo je bio prelomni momenat u meču, gde je Sabalenka uspela da zabeleži tri uzastopna gema i time okonča meč u svoju korist. Beloruska teniserka je nakon pobede pala na teren, ispuštajući reket i pokrivajući lice obema rukama dok je ležala na leđima.