Argentina osvojila rekordnu 16. titulu na Kupu Amerike, pobedila Kolumbiju sa 1:0

Argentina osvojila rekordnu 16. titulu na Kupu Amerike, pobedila Kolumbiju sa 1:0

Argentina je osvojila svoj drugi uzastopni šampionat Kopa Amerike, pobedivši Kolumbiju sa 1-0 golom Lautara Martineza u 112. minutu, uprkos povredi Lionela Mesija u drugom poluvremenu. Mesi je zadobio beskontaktnu povredu u 64. minutu, nakon čega je sedeo na klupi jecajući.

Martinez je postigao odlučujući gol iz savršenog ubačaja Đovanija Lo Selsa, što je donelo Argentini rekordnu 16. titulu u Kupu. Ova pobeda takođe predstavlja treću uzastopnu veliku titulu za Argentinu, nakon osvajanja Kopa Amerike 2021. i Svetskog prvenstva 2022.

Meč je započeo sa 1 sat i 22 minuta zakašnjenja zbog problema sa publikom na stadionu Hard Rok. Argentina je prekinula niz od 28 utakmica bez poraza Kolumbije, koji je datirao od februara 2022.

Martinez je ušao u igru u 97. minutu i postigao gol desnom nogom, što je bio njegov peti gol na turniru. Mesi je, uprkos povredi, ostao uz svoje saigrače i pozvao starije članove tima, Nikolasa Otamendija i Anhela Di Mariju, da podignu trofej sa njim.

Di Marija, koji se povlači iz reprezentacije, izrazio je zahvalnost svojoj generaciji saigrača na osvojenim titulama. Mesi, koji je verovatno odigrao svoj poslednji Kopa Amerika sa 37 godina, postigao je jedan gol na turniru.

Meč je bio pun dramatičnih momenata, uključujući ofsajd gol Niklasa Taljafika i zaustavljanje Vargasa u 95. minutu. Problemi sa travom nakon nastupa kolumbijske pop zvezde Šakire na poluvremenu izazvali su dodatne poteškoće igračima.

Za najboljeg igrača turnira izabran je Kolumbijac Džejms Rodrigez.