Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj objavili kandidaturu za SP 2030.

Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj objavili kandidaturu za SP 2030.

Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj službeno su podnijeli zajedničku kandidaturu za domaćine Svetskog fudbalskog prvenstva 2030. godine, pozivajući da se turnir vrati “tamo gde je fudbal rođen”, 100 godina nakon što je prvi Mundijal održan u Montevideu.

Tokom ceremonije u Argentinskom fudbalskom savezu (AFA), dužnosnicima četiri zemlje pridružio se Alejandro Dominguez, predsednik Južnoameričke fudbalske konfederacije (CONMEBOL), koji je rekao kako se nada da Svetska fudbalska asocijacija (FIFA) može pokazati “gest poštovanja” prema regiji i dopustiti joj organizaciju turnira.

“Svetsko prvenstvo 2030. nije samo još jedno Svetsko prvenstvo, ono zaslužuje slavlje, uz priznanje za 100 godina”, rekao je Dominguez, prenosi Hina.

“Uvereni smo da FIFA ima obavezu poštovati sećanje na one koji su došli pre nas i verovali u veličinu te napravili prvo Svetsko prvenstvo“, dodao je.

“Kao svetski prvaci, lansiramo ovaj projekt koji je san svih Južnoamerikanaca. Ne samo na stotu godišnjicu prvog izdanja, već i zbog strasti s kojom živimo fudbal”, kazao je Taipia.

Argentinski predsednik Alberto Fernandez je na Tviteru napisao da će se i od Bolivije tražiti da se pridruži projektu.

Nakon prvog izdanja u Urugvaju, Argentina je bila domaćin Svetskog prvenstva 1978, a Čile 1962. godine, dok Paragvaj nikada nije bio domaćin najvećeg sportskog takmičenja.

Južnoamerička ponuda takmičiće se sa Španijom i Portugalom, koji su potpisali sporazum o zajedničkoj kandidaturi, a interes su pokazali Maroko i Saudijska Arabija.