NHL: Ruski igrači spremni za utakmice u Češkoj

NHL: Ruski igrači spremni za utakmice u Češkoj

Ruskim igračima u dva NHL tima koji otvaraju sezonu u Češkoj, ipak će biti dozvoljeno da učestvuju u dve utakmice Globalne serije u Pragu.

Češka vlada je odustala od pokušaja zabrane igranja ruskih igrača na spiskovima za San Hoze i Nešvil, izjavio je u četvrtak zamenik komesara NHL-a Bil Dejli. Ovaj potez otvara put Ajkulama i Predatorima da putuju u Evropu ovog vikenda na treninge i egzibicione utakmice u Nemačkoj i Švajcarskoj, pre nego što se suoče u praškoj O2 Areni 7. i 8. oktobra.

Češko ministarstvo spoljnih poslova je prošle nedelje saopštilo da ruskim igračima neće biti odobren ulazak u zemlju zbog invazije njihove zemlje na Ukrajinu. Češki zvaničnici nisu bili dostupni u četvrtak kasno. Češka je bila jedna od prvih zemalja EU koja je prestala da izdaje vize ruskim državljanima nakon februarske invazije, sa nekim izuzecima.

Dejli je izrazio uverenje da će dvojica Rusa na spisku tima igrati. Nešvil ima napadača Jakova Trenjina, a San Hoze ima Aleksandra Barabanova, zajedno sa Jevgenijem Svečnikovim, koji je u trening kampu po dogovoru o probnom meču.

Predatori su prošle nedelje rekli da im je rečeno da ne očekuju nikakve probleme. Ajkule, od kapitena Logana Couturea do generalnog menadžera Mikea Griera, zauzeli su stav na sve ili ništa.

„Mi smo tim, pa ako kažu da neki momci ne mogu da idu, ili idemo svi ili niko ne ide“, rekao je Grier. „Nisu igrači krivi. Nisu uradili ništa loše. Mislim da ne treba da budu kažnjeni zbog toga. Stojimo uz njih i svi smo zajedno kao jedan ovde.“

NHL nikada nije razmišljala o zabrani Rusa, od kojih su mnogi jedni od najveštijih hokejaša na svetu. Komesar Geri Betman rekao je za AP tokom proleća da Rusi „nastupaju u NHL-u za svoj NHL tim za NHL fanove”.

Liga je ovog leta sprečila igrače da uzmu Stenli kup odlazak u Rusiju ili blisku Belorusiju. Valeri Ničuškin je bio jedini ruski igrač na šampionatu Kupa Kolorado Avalanš.

NHL se vraća u Evropu za svoje prve utakmice van Severne Amerike od 2019. Nakon dve utakmice u Pragu, Avalanche i Columbus Blue Jackets će igrati dva puta u Tampereu, u Finskoj, od 4. do 5. novembra.