Advokat: Đoković ima dobre šanse da dobije australijsku vizu

Advokat: Đoković ima dobre šanse da dobije australijsku vizu

Advokat za imigraciju sa sedištem u Melburnu kaže da će Novak Đoković verovatno biti uspešan ako podnese zahtev za vizu za ulazak u Australiju za početak sezone teniskog takmičenja sledeće godine, uprkos njegovoj deportaciji visokog profila u januaru.

To bi moglo biti jednostavno kao da pišete australijskim graničnim snagama, objašnjavajući njegove izuzetne okolnosti i tražeći da se ukine svaka zabrana ponovnog ulaska.

21-strukom grend slem šampionu u pojedinačnoj konkurenciji nije bilo dozvoljeno da odbrani titulu na Australijan openu ove godine nakon burne 10-dnevne pravne sage oko njegovog statusa vakcinacije protiv COVID-19 koja je kulminirala ukidanjem vize uoči turnira.

To je značilo da bi se mogao suočiti sa periodom isključenja do tri godine, ali zvaničnici australijskih graničnih snaga rekli su da se to može odustati u određenim okolnostima – i da će svaki slučaj biti procenjen na osnovu osnova.

A Đoković ima slučaj. Stigao je na aerodrom u Melburnu kao najbolje rangirani teniser sveta sa vizom koju je dobio preko interneta i za šta je verovao da predstavlja validno medicinsko izuzeće od strogih zakona zemlje za nevakcinisane putnike jer su je odobrili Tennis Australia i vlada Država Viktorija, koja je domaćin turnira.

Vladala je konfuzija, generišući globalne naslove. Kako se pokazalo, to medicinsko izuzeće mu je omogućilo ulazak na turnir, koji je zahtevao da svi igrači, navijači i zvaničnici budu vakcinisani protiv koronavirusa, ali ne i da uđu u zemlju. Odbile su ga australijske granične snage.

Australijski ministar za imigraciju Aleks Houk je na kraju iskoristio diskreciona ovlašćenja da ukine Đokovićevu vizu na osnovu karaktera, navodeći da je on „talisman zajednice antivakcinskih osećanja“.

Advokat za imigraciju Kon-ming Cai rekao je da bi po njegovom mišljenju „bilo u najboljem interesu Australije“ da se dozvoli Đokoviću ulazak na turnir 2023. godine.

„Ovde nema faktora rizika ako mu se dozvoli povratak“, rekao je Cai u telefonskom intervjuu u četvrtak za Asošijeted pres. „On neće praviti problem zajednici. On je jedan od najboljih svetskih tenisera i moći će da privuče mnogo stranih posetilaca.

Đoković nije zvanično rekao da li će podneti zahtev za vizu za Australiju, a njegova medijska grupa u Beogradu saopštila je da za sada nema informacija o planovima devetostrukog pobednika Australijan opena u vezi sa turnirom od 16. do 29. januara.

Australija je promenila vladu i promenila svoja granična pravila ove godine, a od 6. jula putnici koji dolaze više ne moraju da daju dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19. To uklanja jednu veliku barijeru za ulazak Đokovića.

Ova 35-godišnja srpska zvezda, koja je osvojila nedavne turnire u Kazahstanu i Izraelu, sada može da se prijavi novom ministru za imigraciju Endrjuu Džajlsu da preispita svoj status viza.

U njegovu korist, Đoković je brzo napustio Australiju nakon što mu je viza ukinuta, nije javno kritikovao australijske vlasti i tražiće samo privremenu vizu.

Prvi korak u procesu je podnošenje zvaničnog zahteva za vizu, započinjući dvostepenu proceduru.

Kako objašnjava veb-sajt Ministarstva unutrašnjih poslova, podnosioci zahteva u Đokovićevim okolnostima moraju pismeno da objasne australijskim graničnim snagama zašto period isključenja treba da se poništi — „morate nam pokazati da postoje saosećajne ili ubedljive okolnosti da poništimo vašu zabranu ponovnog ulaska i dati vam vizu.”

ABF ne komentariše pojedinačne slučajeve kao pitanje politike.

Pregled Đokovićeve sage o vizama doveo je do toga da Tennis Australia preda aplikacije za vizu od strane igrača i njihove pratnje kompaniji specijalizovanoj za pitanja imigracije.

Ta kompanija Absolute Immigration je zamoljena za komentar o Đokovićevom statusu, ali nije odmah odgovorila.

Na otvaranju Australijan opena 2023. u Melburn Parku u sredu, direktor turnira Kreg Tajli rekao je da Tennis Australia želi da poželi dobrodošlicu Đokoviću, ali ne može da mu pruži nikakvu zvaničnu podršku lobiranjem kod australijske vlade.

„To nije stvar za koju možemo da lobiramo. To je stvar koja definitivno ostaje između njih dvojice“, rekao je Tajli, misleći na Đokovića i australijsku vladu.

Tajli je bio žestoko kritikovan zbog svoje uloge u konfuziji koja je dovela do toga da je Đoković bio zatvoren u hotelu za imigracije.

Nakon što se sastao sa njim u Londonu prošlog meseca, Tajli je rekao da veruje da Đoković nema gorčinu u vezi sa sagom.

„Rekao je da bi očigledno voleo da se vrati u Australiju, ali zna da će to biti konačna odluka za saveznu vladu i on to prihvata“, rekao je Tili, koji je i izvršni direktor Tennis Australia. „Ako primetite, on igra dosta tenisa na kraju godine u iščekivanju i nada se da će njegova prijava biti uspešna. Ali to je na njemu.”

Ako Đoković krene tim putem, Cai, rođen u Maleziji, rekao je da ga je decenijsko iskustvo bavljenja australijskim zakonima o imigraciji navelo da pomisli da će to verovatno rezultirati odlukom u Đokovićevu korist.

Suština je da je u najboljem interesu Australije da ukine zabranu i da se Đoković vrati“, rekao je Cai.