Janis Adetokumbo i Grčka obezbedili mesto na Olimpijskim igrama

Janis Adetokumbo i Grčka obezbedili mesto na Olimpijskim igrama

Janis Adetokumbo je sada olimpijac. Adetokumbo prvi put ide na Olimpijske igre nakon što je postigao 23 poena, a Grčka je u nedelju savladala Hrvatsku sa 80-69 u jednom od četiri finala kvalifikacionog turnira u muškoj košarci, kojim su se određivala konačna mesta u 12 timova za igre u Parizu.

Georgios Papagijanis postigao je 19 poena za Grčku, koja je dobila 14 poena od Nika Kalatesa, obezbedivši olimpijski plasman po prvi put od 2008. godine.

Ivica Zubac je imao 19 poena i 13 skokova za Hrvatsku, dok su Mateo Drežnjak i Mario Hezonja postigli po 15 poena, a Dario Šarić dodao 14 poena.

Grčka će biti smeštena u Grupu A na Olimpijskim igrama u Parizu, gde će se u prvoj fazi suočiti sa Australijom, Kanadom i pobednikom između Španije i Bahama.

Među ekipama koje su se već kvalifikovale za Pariz su četvorostruki branilac zlatne medalje SAD, Francuska, Nemačka, Japan, Srbija, Južni Sudan, Kanada i Australija. Francuska se kvalifikovala kao zemlja domaćin, dok su se ostali timovi kvalifikovali na osnovu plasmana na Svetskom prvenstvu prošlog leta.

Nakon Svetskog prvenstva, 24 tima su ostala da se takmiče za poslednja četiri mesta na Olimpijskim igrama. Ova mesta su određena kroz kvalifikacione turnire „pobednik uzima sve“ koji su počeli prošle nedelje. Brazil je osvojio prvo od tih mesta u nedelju, a zatim je usledila Grčka.

Poslednja dva mesta na olimpijskom turniru sa 12 ekipa biće odlučena kasnije u nedelju, kada Bahami gostuju u Španiji, a Litvanija u Portoriku, pri čemu pobednici tih mečeva takođe idu u Pariz.

U Rigi, Letonija, Brazil je iskoristio niz od 19-0 u poslednjih 3:21 prve četvrtine da postavi ton u iznenađujuće lakoj pobedi nad Letonijom rezultatom 94-69. Bruno Kaboklo je predvodio Brazil sa 21 poenom, a Leo Majndl je dodao 20 poena. Kaboklo je postigao trojku sa 65 stopa da bi završio prvu četvrtinu, tokom koje je Brazil bio 8 za 8 izvan luka, povevši sa 34-11 i omamivši domaću publiku.

Rihards Lomazs je postigao 15 poena za Letoniju, koja je dobila po 14 poena od Rolandsa Smitsa i Artursa Zagarsa.

Brazil će se plasirati u Grupu B na Olimpijskim igrama, gde će igrati protiv Francuske (27. jula), Nemačke (30. jula) i Japana (2. avgusta) u uvodnoj fazi.