Rasel: Učim od Hamiltona, mogu da budem šampion

Rasel: Učim od Hamiltona, mogu da budem šampion

Vozač Mercedesa Džordž Rasel sebe smatra izuzetno ambicioznom osobom, ali je svestan da će napredovati samo ako zapaža i uči od najvećih konkurenata.

Mercedes je imao problema prilikom razvoja bolida za novu eru Formule 1 – pred početak tekuće sezone promenjena su pravila koja ograničavaju aerodinamičke sposobnosti bolida, ali je mlađi od dvojice Britanca izvrsno započeo sezonu. Rasel zauzima petu poziciju u šampionatu sa 143 boda, 16 više od timskog kolege Luisa Hamiltona.

„Dobro sam startovao, ali želim da budem još bolji. Hoću da se takmičim se protiv izuzetnih vozača i zato moram konstantno da pružam svoj maksimum i napredujem. Potrebno je da posmatram Luisa, da gledam da li je u nečemu bolji od mene – prostor za napredak sigurno postoji. Statistika pomaže, ali svaki vozač može da oseti u sebi da li treba da napreduje – trkači nisu naročito strpljivi. Verujem da mogu da budem šampion“, rekao je Rasel.

Vozač iz Kings Lina je prve tri sezone u šampionatu proveo u ekipi Vilijamsa, koja se za to vreme mučila i često imala najsporiji bolid. Britanac je dugo čekao na prve bodove, iako je konstantno vozio kvalitetno. Mercedes od početka sezone ne uspeva da parira Red Bulu i Ferariju, ali za razliku od rivala, ekipa koju predvodi Toto Volf nije pravila veće greške i izvukla je najbolje moguće rezultate ako se u obzir uzme trenutni poredak.

„Prošle godine sam se osećao spremnim da se borim za pobede i titule, ali sam imao važeći ugovor sa Vilijamsom. Neću se žaliti zbog toga št Mercedes sada nije tako brz jer nam to ne bi pomoglo – mogu da se potrudim da iskoristim priliku i pomognem timu da napreduje. Teško je upravljati bolidom, sve što želimo je da bude što brži. Naporno radimo na tome i probali smo dosta različitih stvari. Verujem da ćemo se do kraja sezone boriti za pobede, ukoliko naši rivali ne naprave novi značajan napredak.“

Po uvođenju novih pravila početkom 2022. u šampionat se posle 40 godina vratio efekat poskakivanja – vozila pri velikim brzinama poskakuju jer se sila potiska pretežno generiše strujanjem vazduha između poda vozila i podloge staze. Svetska automobilska federacija je preduzela prve mere da zaštiti zdravlje i dobrobit vozača kroz propise koji će uskoro biti doneti, a Rasel kaže da vozači mahom podržavaju tu inicijativu.

„Vozači su se izjasnili, velika većina podržava promene. Evidentno je da se neki timovi bolje nose sa poskakivanjem, ali čak je i Šarl Lekler izleteo sa staze prethodnog vikenda. Ako pogledate snimak sa njegovog bolida jasno možete čuti da pod više puta udara o asfalt pre ulaska u krivinu, i vidljivo je kako mu glava poskakuje. Isto se dogodilo i Miku Šumaheru tokom treninga, baš u krivini 11. Takva nepotrebna opasnost nam nije potrebna, mi već rizikujemo jer vozimo najbrže moguće“, zaključio je Britanac.

Naredna trka održava se na stazi Hungaroring 31. jula, a sva dešavanja iz šampionata Formule 1 pratite ekskluzivno na Sport Klubu.