Alonso se nada da može da pobedi sa Aston Martinom

Alonso se nada da može da pobedi sa Aston Martinom

Vreme nije na strani Fernanda Alonsa, ali 41-godišnji dvostruki svetski šampion Formule 1, koji se sprema za novu avanturu sa Aston Martinom, nije odustao od dodavanja na svoj broj od 32. pobede.

Španac je, međutim, priznao da je malo verovatno da će se to dogoditi 2023. godine, piše Rojters.

Alonso je prešao iz Alpine-a u vlasništvu Renoa sa višegodišnjim ugovorom — za koji se veruje da je dve godine plus opcija — i sa nesmanjenom gladi.

„Verujem da postoji mogućnost“, rekao je pobednik trke za Reno, Meklaren i Ferari novinarima na predstavljanju automobila AMR23 u sedištu tima u Silverstonu.

„Ne mislim ove godine. Iskren sam u tome, imam noge na zemlji.“

„Ne mogu nikome da kažem da ćemo se ove godine boriti za pobede. Lagaću ako to kažem. Ali u isto vreme želimo da imamo dobar automobil za početak i da radimo i razvijamo taj automobil tokom cele sezone.“

„Možda u drugom delu godine možemo da se približimo ako bude prilike, postoje promenljivi uslovi. Ako se ukaže prilika, tu priliku nećemo propustiti.“

„Ali na početku očekujem neke teške trke dok ne pronađemo gde automobil radi.“

Nijedan vozač Formule 1 nikada nije pobedio u trci nakon 300. starta. Alonso je napravio rekordnih 355 i najstariji je trenutni vozač na mreži.

Alonso je rekao da se mučio da dovede automobil po svom ukusu za prvih pet ili šest trka na Alpinu nakon povratka 2021. nakon dve godine pauze i da će imati samo dan i po testiranja u Bahreinu pre nego što sezona počne 5. marta.

„Svestan sam da neću biti 100 odsto u Bahreinu, ne u Džedi, možda ne u Australiji“, rekao je on.

Tehnički direktor Dan Fallovs rekao je da se 95% novog automobila razlikuje od prošlogodišnjeg i da će do kraja kampanje verovatno biti ponovo promenjene dve trećine.

Vlasnik kanadskog milijardera Aston Martina, Lorens Strol, čiji je sin Lens Alonsov timski kolega, rekao je da je tim, koji je prošle godine završio na sedmom mestu u ukupnom poretku, udvostručio broj zaposlenih na više od 800 ljudi.

Nova fabrika, koja bi trebala da počne sa radom u maju, promenila bi igru, dodao je on.

„Kada sam uzbuđen zbog nečega, postajem veoma strastven“, dodao je vlasnik. „A kada postanem veoma strastven, pobeđujem.

„Radujemo se što ćemo se u budućnosti boriti za svetska prvenstva.

„Planiramo ove godine da napravimo korak i sledeće godine da napravimo još jedan korak i godinu kasnije dok ne pobedimo i na kraju se borimo za svetsko prvenstvo.