Aleksandar Zverev stiže do svog četvrtog uzastopnog polufinala Otvorenog prvenstva Francuske

Aleksandar Zverev stiže do svog četvrtog uzastopnog polufinala Otvorenog prvenstva Francuske

Aleksandar Zverev je ostvario pobedu nad Aleksom de Minaurom u sredu uveče rezultatom 6-4, 7-6 (5), 6-4, čime je osigurao svoje mesto u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske četvrtu godinu za redom. Niz od 11 uzastopnih pobeda, uključujući osvajanje titule na šljaci na Otvorenom prvenstvu Italije prošlog meseca, nastavlja se za Zvereva. Sledeći protivnik mu je Casper Ruud, dvostruki finalista Rolan Garosa, u meču koji će se odigrati u petak na Kortu Filipa Šatrijea.

Zverev se takmiči u Parizu dok se u Nemačkoj vodi sudski postupak vezan za optužbe za fizičko zlostavljanje od strane njegove bivše partnerke. U drugom polufinalu muške konkurencije, Jannik Sinner, osvajač Australijan opena u januaru, suočiće se sa trećim nosiocem, Karlosom Alkarazom, koji takođe ima u svojoj kolekciji dva velika trofeja.

U ženskom polufinalu, Iga Svjontek će igrati protiv Koko Gaf, dok će se Jasmine Paolini suprotstaviti 17-godišnjoj Miri Andrejevoj. Ovo će biti prvo finale na Otvorenom prvenstvu Francuske od 2004. godine koje neće uključivati barem jednog od velike trojke – Rafaela Nadala, Novaka Đokovića ili Rodžera Federera.

Nakon što je Novak Đoković, branilac titule, bio primoran da se povuče sa turnira zbog povrede desnog kolena, Jannik Sinner će ga zameniti na prvom mestu ATP liste u ponedeljak. Zverev, koji do sada nije uspeo da se plasira u finale Otvorenog prvenstva Francuske (0-3), teži osvajanju svoje prve Grend slem titule, dok isto želi i Casper Ruud, koji je poražen u finalima Rolan Garosa 2022. i 2023. godine, kao i na Ju-Es openu 2022.

Zverev je do sada bio finalista Otvorenog prvenstva SAD 2020. godine, gde je poražen od Dominika Tima, dok je zlatnu medalju osvojio na Olimpijskim igrama u Tokiju pre tri godine. Nakon eliminacije 14-strukog šampiona Rafaela Nadala u prvom kolu, Zverev je u narednim rundama imao nekoliko teških mečeva koji su išli do petog seta. Uprkos tome, njegova poslednja pobeda bila je manje komplikovana, iako je de Minaur bio blizu izjednačenja u drugom setu.

Ukupno gledano, meč nije bio na visokom nivou, sa velikim brojem neiznuđenih grešaka (101) u poređenju sa brojem pobedničkih poena (48).