Vozači F1 žele da budu uključeni u donošenje odluka o tome gde će se održavati trke

Vozači F1 žele da budu uključeni u donošenje odluka o tome gde će se održavati trke

Jedan broj vozača nije želeo da nastavi trku za VN Saudijske Arabije nakon raketnog napada u petak samo 12 kilometara od staze u Džedi. Rečeno je da je incident ubrzao želju vozača da razgovaraju o tome da imaju veći uticaj na politiku sporta.

Kako je Sky Sports News izvestio u ponedeljak, vozači su spremni za sastanke sa šefovima Formule 1 nakon događaja tokom vikenda. Na dnevnom redu biće napad militanata na obližnje naftno postrojenje Aramco.

Formula 1 će takođe predstaviti više detalja o bezbednosnim merama koje su pomogle da se očuva Grand Prix, iako se smatra da budućnost samog događaja nije upitna uprkos strahovima nekih vozača.

F1 odlučuje o kalendaru i nastoji da bude otvoren i sarađuje sa svojim različitim zainteresovanim stranama, uključujući svih 10 timova. Brojni vozači smatraju da igraju sve istaknutiju ulogu kao lice sporta i prenose poruke brenda javnosti.

Vozači su nedavno morali da odgovaraju na nezgodna pitanja o stanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i otkazivanju Velike nagrade Rusije nakon invazije na Ukrajinu.

O uticaju na ova velika pitanja, Luis Hamilton je rekao u Džedi: „Mi ne odlučujemo kuda idemo (na trku). Mislim da imamo priliku da pokušamo – dužni smo da pokušamo – i uradimo ono što možemo dok smo ovde si.“

Putem digitalnih i društvenih medija, interakcija navijača je značajno razvijena u poslednjih pet godina.

Formula 1 namerava da napravi potpunu procenu onoga što se dogodilo u Džedi, koju će podeliti sa svim zainteresovanim stranama, uključujući vozače.

Očekuje se da će se susreti održati pre sledeće Gran prija u Melburnu, Australija, 10. aprila