Zorana Mihajlović: Srbija treba da prihvati i sprovede plan EU i SAD o Kosovu

Zorana Mihajlović: Srbija treba da prihvati i sprovede plan EU i SAD o Kosovu

Bivša potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da Beograd treba da „prihvati i sprovede“ sporazum EU o normalizaciji odnosa sa Kosovom, i da o njemu treba da se izjasne svi iz Srpske napredne stranke, koalicioni parteri, javne ličnosti i institucije

Ona je u objavi na Instagramu ocenila da predloženi plan „ne znači izdaju“ kako po njenim rečima, pojedini predstavnici opozicije ali i vlasti žele da ga predstave, „igrajući se izbledelim istorijskim osećanjima građana“.

Dodala je da o planu za Kosovo treba da se izjasni „svaki član/članica SNS“ i da svaki mesni, opštinski, gradski odbor stranke sedne, raspravlja i donese odluku ali ne o tome da li su uz predsednika, jer se to, kako je rekla, podrazumeva.

„Već da odluče da li podržavaju plan EU i SAD za rešavanje pitanja Kosova. Nema skrivanja u foteljama, vreme je da stanu iza svojih odluka. Idemo junaci, vreme je da hrabro kažete šta mislite“, navela je Mihajlović.

Ocenila je da stav o tom planu treba da iznesu i Socijalistička partija Srbije (SPS) i „ostale partije koje je SNS uvukla u vlast“.

„Dajte da vidimo stav svakog odbora SPS. Ili možda ćutanjem opet žele da dobiju političke poene? Teško, i to vreme se promenilo. Vreme je odluka. Da li ste za ili ste protiv? Ja sam za“, navela je Mihajlović.

Ona je dodala da je taj plan „prilika za novi početak suživota Srba i Albanaca na Kosovu“, a i da nije dekret, već je „proces koji gleda u budućnost“.

Ocenila je da „svako ko sebe naziva političarom“, javne ličnosti i najznačajnije institucije u Srbiji treba da iznesu svoje stavove o predlogu EU kog su podržale i SAD.

„I još važnije, da se izjasne sve političke partije, pogotovo one najodgovornije na vlasti. Prvo da to uradi najveća i najodgovornija, Srpska napredna stranka. To je pošteno i odgovorno. To je demokratski“, navela je Mihajlović.