Zeman: Srbija mogući posrednik za mir u Ukrajini

Zeman: Srbija mogući posrednik za mir u Ukrajini

Odlazeći predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da bi Srbija mogla da bude među svega nekoliko zemalja koje su zahvaljujući relativno neutralnoj poziciji u stanju da posreduju da se u mirovnim pregovorima dogovori kraj rata u Ukrajini.

„Rat očigledno neće završiti totalnim porazom jedne od dve zaraćene strane tako da će nastati primirje a posle njega mir. Tu mora neko da posreduje. S aspekta relativno neutralne pozicije između obe strane to može da bude Kina, Turska, Srbija, Izrael, Austrija o čemu sam razgovarao sa predsednikom Van der Belenom i Mađarska o čemu sam razgovarao sa Katalin Novak“, kazao je Zeman u za portal Parlamentnji listi.

Češki predsednik kome 8. marta ističe drugi, po Ustavu poslednji petogodišnji mandat, u jednom od poslednjih intervjua rekao je da nema ništa protiv toga što većina na Zapadu veruje da Ukrajina može da porazi Rusiju, ali je upozorio da i Rusija, i Ukrajina zahvaljujući pomoći Zapada, imaju još rezerve da vode dug iscrpljujući rat.

„Svaka od zaraćenih strana, ali i oni koji im pomažu izgubili bi obraz kada bi prestali sa tom podrškom. Na kraju krajeva građani tih zemalja bi se najverovatnije bunili. Isto kao i u vreme kada se pregovaralo sa Hitlerom. Prvo su preovladavali pacifisti, ali na kraju su bili poraženi“, rekao je Zeman.

Češki predsednik smatra da je sve aktuelnija ideja mirovnih pregovora i da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski treba da prihvati eventualni kompromis ali sigurno ne poraz.